Többletbevételt hozott a megfelezett iparűzési adó a nagyvárosoknak

Hírek Figyelő
Csődhelyzetet egyáltalán nem okozott, ellenben jelentős többletbevételt hozott a legnagyobb városoknak a csökkentett kulcsú helyi iparűzési adó. Az előirányzatokhoz képest beérkező plusz befizetések a szerencsések esetében ellensúlyozhatják a megugró energiaszámlákat – írta a vg.hu.

Még 2020 decemberében döntött a kormány, hogy a koronavírus gazdasági kárainak enyhítése érdekében megfelezi a helyi iparűzési adó mértékét a kkv-k számára. Az intézkedést korábban több baloldali polgármester kritizálta, köztük Wittinghof Tamás, Budaörs városvezetője, de a számok pontosabban a bevételek alakulása nem őt igazolják. Budaörs a tervezett 6,8 milliárd helyett 9,5 milliárd forintot, tehát az előirányzatnál majdnem hárommilliárd forinttal nagyobb befizetést realizált az adónemből, ami még a városvezető által olyan sokszor emlegetett szolidaritási hozzájárulási adót is bőven fedezi – írta a vg.hu.

A szolidaritási adóról is hangoztatta a polgármester, hogy igazságtalan, holott a helyi iparűzési adóból Budaörsnek és a 160 ezres lakosságszámú Szegednek közelítőleg ugyanannyi bevétele keletkezett. A Fővárosi Önkormányzat a vg.hu forrásai szerint 20 milliárd forintnyi hipa-bevételre számíthat idén.

Az igazi kérdés, hogy a terven felül érkező plusz befizetések mennyiben ellensúlyozzák a megugró energiaszámlákat. Kecskeméten és Debrecenben ebből várhatóan nem lesz gond, Székesfehérvár sajtószolgálata viszont azt közölte, bár teljesülnek az önkormányzat idei adóbevételei, gondba kerülhetnek, az egységesnek mondható álláspont viszont az, hogy a jövő év okozhatja majd az igazi nehézséget.

Ehhez képest Szegeden a spórolás nem látszik, a város 200 ezer LED-izzóval ünnepli az adventi időszakot. Kivéreztetésről sincs szó, a hazai települések bízhatnak a kormányzat támogatásában, az ígéretek szerint kompenzálja majd a a nehezebb helyzetben lévő önkormányzatokat.

Szó nincs kivéreztetésről, azonban nem minden város spórol az energiával
Fotó: Mohai Balázs / MTI

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink