Varga Mihály: Ezt a válságot is sikerrel leküzdjük

Hírek Tóth Balázs
Két válság után a harmadikat is sikeresen le fogjuk küzdeni, a magyar gazdaság eredményeit a szankciós válságban is meg kell tartani, ehhez a munkahelyek megvédésére és a vállalkozások támogatására van szükség – mondta Varga Mihály a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) rendezvényén, a 23. Vállalkozók Napján. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar gazdaságpolitika két válságon már túljutott az elmúlt évtizedben, és a mostani, háborús időszakban is helytáll.

A tárcavezető emlékeztetett arra: 2010-ben a polgári kormány olyan helyzetben vette át az ország kormányzását, amikor a cégeket és a családokat növekvő adóterhek és devizaadósságok szorongatták. Az adócsökkentésekre, munkahelyteremtésre, gazdaság-fehérítésre és a beruházásokra épülő gazdaságpolitikának köszönhetően az évtized végére a magyar gazdaság az uniós növekedési rangsor élére került. A világjárvány utáni újraindítást követően a szomszédban zajló háború és a szankciók eredményeként korábban soha nem látott energiaválság bontakozott ki – közölte a pénzügyminiszter.

Varga Mihály rámutatott: az ország válságállóságát türközi, hogy a harmadik negyedévben a magyar gazdaság 4,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, a foglalkoztatás továbbra is rekordszintű, a munkanélküliségi ráta az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. Öt tényező erősíti a stabilitásunkat: a magas arányú foglalkoztatottság, az alacsony munkanélküliség, a versenyképes adórendszer, az alacsony munkát és jövedelmet terhelő adók, a kedvező üzleti környezet, amely támogatja a befektetéseket. Emellett a politikai stabilitás is erősíti a bizalmat az ország iránt, ez hozzájárul ahhoz, hogy töretlen maradjon a befektetők bizalma. Ezzel párhuzamosan megindult az úgynevezett mérleg-alkalmazkodás, az elmúlt hónapokban javult a folyó fizetési mérleg helyzete és az államháztartás egyensúlya is. A tárcavezető rámutatott: ahogy a cégeknek, úgy a költségvetésnek is rég nem látott kihívásokkal szemben kell helytállnia. A kormány a kis- és középvállalkozások támogatásával, a gyármentő programmal, a rezsicsökkentés fenntartásával, a munkahelyek védelmémel, adókönnyítésekkel és hitelprogramokkal segíti a magyar családokat és vállalkozásokat. A megnövekedett kiadások ellenére az államháztartás stabil maradt, tartjuk a korábban meghatározott 4,9 százalékos hiánycélt és megfelelő gazdaságpolitikával a magyar gazdaság jövőre is elkerülheti a visszaesést, 1,5 százalék körül bővülhet a hazai GDP – hangsúlyozta Varga Mihály.

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink