Ezekre mindenkinek szüksége van, aki egyedül él

PR PR tartalom
Egyedül élni minden életszakaszban mást és mást jelent: felnőtté válni, megtapasztalni a szabadságot, találkozni a lemondással, társra vágyni vagy örülni annak, hogy a magunk urai vagyunk. Az viszont biztos, hogy másfajta figyelemmel kell berendezkednünk az otthonunkban, ha egyedül vagyunk, mintha folyamatosan számíthatunk valakire. Mégis melyek a legalapvetőbb szempontok, amelyeket érdemes végiggondolni?

Napjaink tendenciái

Hazánkban csaknem a népesség negyedét az egyedül élők közé sorolják. A különböző statisztikák alapján az elmúlt évtizedekben mind a férfiak, mind a nők körében nőtt az egyedülállók, vagy más néven szinglik száma, akik közül rengetegen egyedül is élnek.

Mivel a 21. században fellazultak a társadalmi elvárások, a 20-as évektől a 40-es évek közepéig tolódott ki az útkeresés, párkeresés, családalapítás időszaka. Éppen ezért az egyedül élés egyre több embert érint, a pandémia időszaka pedig még inkább ráerősített erre a folyamatra. Amennyiben tehát nincs állandó (lakó)társunk, érdemes bizonyos dolgokra nagyobb figyelmet szentelni otthonunkban.

Mire lehet szükségünk?

Az egyedülálló életformában nehézséget okozhat, hogy minden hétköznapi, apró-cseprő dolgot egyedül kell megoldani, és alapvetően nincs kire fizikailag támaszkodni, ha betegek leszünk, elcsúszunk az elintéznivalókkal, vagy épp aznap nincs időnk bevásárolni. Emellett sokan a biztonság érzését is nehezen találják meg, ha nincs más, aki a lakásban hajtja álomra a fejét. Nézzük, mit érdemes beszerezni, hogy könnyebben, nyugodtabban teljenek a hétköznapok!

Szerszámosláda

Egy lakásban, ha új is, mindig történik valami, de azért nem feltétlenül kell szerelőt hívni azonnal. Sok mindent meg lehet oldani egyedül, nem kell hozzá más, csak a jó felszerelés. Bármilyen furcsán is hangzik, érdemes beszerezni egy szerszámosládát, többféle csavarhúzóval és barkácseszközzel. Ha pedig nem boldogulunk elsőre, az interneten számos videó található kezdőknek azzal kapcsolatban, hogyan kell villanykörtét becsavarni, képet felfúrni, dugulást hárítani. Azért szerezzünk be egy listát telefonszámokkal arra az esetre, ha mégis hívni kell valakit – de az első próbálkozásokat mi is megtehetjük.

Elsősegélycsomag

Talán a legnehezebb az egyedüllétben, amikor kiszolgáltatott helyzetben nincs gyors segítség: például egy betegség, egy rosszullét vagy egy baleset esetén. Éppen ezért gondoskodjunk egy könnyen elérhető elsősegélyládáról, amelyben minden hasznos dolgot összegyűjtünk a géztől a fertőtlenítőn át a tapaszokig. Emellett legyenek otthon alapgyógyszerek mindig, hiszen ha hirtelen esünk ágynak, nem biztos, hogy rögtön tudunk találni valakit, aki házhoz hozza a szükséges dolgokat.

Wifi kamera

A biztonságunk ugyanolyan fontos, mint az egészségünk. Gondoljunk csak bele, hogy mennyiben befolyásolja közérzetünket, ha nem kell félnünk a saját otthonunkban. Éppen ezért érdemes beszerezni egy wifi kamerát is, amely kültéren és lakáson belül is rögzíti, mi történik körülöttünk.

Ajánlott a minél nagyobb képfelbontás: ma már elérhető áron kaphatunk HD felbontású wifi kamerákat, sőt egyre népszerűbbek a FULL HD-s készülékek is. Ha van rá lehetőségünk, válasszunk forgatható wifi kamerát, ennek állását akkor is tudjuk irányítani telefonunkkal, ha nem otthon tartózkodunk, így nemcsak saját otthonunkban hajthatjuk nyugodtan álomra a fejünket, de nyaralás, utazás idején is. Emellett, ha egy háziállattal osztjuk meg otthonunkat, duplán hasznos lehet, ha kamerát helyezünk el bent és az utcafronton is.

Egyéb apróságok

Néhány további apró praktikával még könnyebbé varázsolhatjuk az önálló életet: legyenek listáink nemcsak a szerelőket illetően, de éttermekről is, ahonnan szükség esetén rendelhetünk. Tartsunk otthon mindig feltöltött power bankot, amennyiben áramszünet esetén egyedül maradunk, hiszen lemerült telefonnal, nem tudunk senkit értesíteni.

Igyekezzünk kellemes kapcsolatot kialakítani a szomszédainkkal! Nem kell feltétlenül baráti viszonyra gondolni, csak egy alapvetően jó emberi hozzáállásra, ha szükségünk van bármilyen apró segítségre, tudjunk kihez fordulni. Természetesen mi magunk is segítsünk, amiben tudunk. Tartsunk növényeket otthon: a természet a lakásban jobb közérzetet ad, jó hatással van a hormonháztartásunkra és a pszichénkre is.

Élvezzük az aktuális helyzetet!

Sokan, akik esetleg nem éltek egyedül, a magánnyal azonosítják azt, ha egy ideig az embernek önmaga az állandó társasága. Egyedül élni azonban nem azonos a magánnyal. Remek lehetőséget ad, hogy saját magunk legfőbb igényeit, elvárásait megismerjük, hogy elmélyedjünk azokban az elfoglaltságokban, hobbikban, amelyekre később esetleg egy másik élethelyzetben nem lesz időnk.

Érdemes tehát pozitívan hozzáállni az aktuális helyzetünkhöz, és kihozni belőle a legjobbat. Ha pedig megszívleljük a fenti tanácsokat, a biztonságról és a felkészültségről sem kell lemondanunk.

Kép forrása: Freepik.com

Ezek is érdekelhetnek

További híreink