„Szakikból” nagy a hiány a németeknél

Hírek Figyelő
Egy tanulmány szerint Németország lemaradásban van a magasan képzett szakemberekért és a startupok alapítóiért folyó nemzetközi versenyben – számol be róla a V4NA hírügynökség.

A Bertelsmann Alapítvány értékelése szerint Németország 2019 óta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 38 országa közül a 12. helyről a 15. helyre esett vissza – idézi a V4NA hírügynökség az elemzés legfontosabb pontját. Egyébként 2023-ban az OECD-indexben először vizsgálták a cégalapítók keretfeltételeit is. Ebben a kategóriában Kanada, az USA, Franciaország, az Egyesült Királyság és Írország a legvonzóbb országok, Németország a tizenkettedik helyen áll.

A tanulmány szerzői az okokat itt az alacsony szakmai lehetőségekben, a túl kevés feltalálóban és a személyre szabott vízumok hiányában látják. Egy másik felmérésből pedig az derült ki, hogy Németország kis-és középvállalkozásai már képtelenek lépést tartani az Egyesült Államokkal, Skandináviával és Nyugat-Európával.

Közben a munkanélküliek száma 22 ezerrel, 4 millió 498 ezerre süllyedt, a munkanélküliségi ráta ugyanakkor nem változott tavaly decemberhez képest, 5,5 százalék maradt a 2023-as esztendő első hónapjaiban. Az elemzők véleményének átlagában az szerepelt, hogy a munkanélküliek száma 5 ezerrel nő, a ráta marad 5,5 százalékon – ez már a vg.hu összeállításából derül ki, miszerint továbbra is magas a munkaerő iránti kereslet: a nyilvántartott betöltetlen álláshelyek száma 2 ezerrel, 764 ezerre nőtt. Németországban januárban a legmagasabb munkanélküliség Brémában (10,3 százalék) és Berlinben (8,8 százalék) volt, a legalacsonyabb pedig Bajorországban (3,2 százalék) és Baden-Württembergben (3,7 százalék).

Fotó: Figyelő

Ezek is érdekelhetnek

További híreink