KSH: a legrosszabb formájukat hozzák a magyar boltok

Hírek mno.hu
Áprilisban a nyers adat szerint 13,6, naptárhatástól megtisztítva 12,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalmának volumene az előző év azonos időszakához képest – közölte kedd reggel a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 22,9 százalékkal esett az értékesítés – írta meg a Magyar Nemzet.

Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom 0,9 százalékkal elmaradt az előző havitól. A január-áprilisi időszak 10,4 százalékos csökkenést mutat éves összevetésben.

A vizsgált hónapban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1479 milliárd forintot ért el. A forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Kiskereskedelem 01

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

– A kiskereskedelmi forgalom két számjegyű zsugorodása nem jelenti a GDP-ben mért fogyasztás ugyanekkora csökkenését, ahogy az az első negyedévben sem történt – nyilatkozta Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza. Jelezte: egyrészt a szolgáltatások esetében vélhetően nincs ilyen mértékű mérséklődés, másrészt pedig az üzemanyagforgalom átalakulása sem jelenik meg egy az egyben a fogyasztási adatokban, hiszen ott inkább csak a fogyasztás helye változott. Ugyanakkor a második negyedévben a fogyasztás éves alapon még csökkenni fog, ez legkorábban a harmadik negyedévben változhat meg. A következő havi kiskereskedelmi adat a magas bázis miatt még a mostanihoz hasonlóan kedvezőtlen lesz, ám utána már fokozatosan javulhat a helyzet, egyrészt az alacsonyabb bázis, másrészt az infláció fokozatos lassulása miatt.

Borítókép: illusztráció, forrás: MTVA-Róka László

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink