Kell az eső

2022.07.02. 18:12

Egyre súlyosabb az aszály nálunk

HBN

Forrás: MW-archív

Június utolsó előtti hetében szórványos záporok, zivatarok hoztak átmeneti enyhülést, de ismét csupán a keleti határszélen gyűlt össze számottevő csapadékmennyiség – derült ki a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központ jelentéséből. 

Mint írták, ezeken a tájakon helyenként 5 milliméternél nagyobb összegek is előfordultak, de hozzávetőleg a megyeszékhely vonalától nyugatra már szinte semmi sem jutott. A napi párolgás 5-8 milliméteres értékével összevetve sajnos a keleti vidékek csapadéka is legfeljebb csupán egyetlen napra volt elegendő, miközben a középhőmérséklet továbbra is a több fokkal a sokéves átlag felett alakult. 

A megye legnagyobb részén a talajok művelt rétege teljesen kiszáradt, így onnan a párolgás újabb csapadék, illetve öntözés hiányában lehetetlen. A mélyebb rétegek nedvességtartalma is rendkívül alacsony. A folytatásban is érdemes lesz a vízmegőrző agrotechnikai elemeket alkalmazni, mivel a mostani hőhullám tetőzését követően csupán a sokéves átlag közelébe térnek majd vissza az értékek. Számottevő csapadékra továbbra is inkább lokálisan mutatkozik esély, így egyelőre kevés reményünk lehet az aszály érdemi enyhülésére, megszűnésére. 

HBN 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!