Folyamatos az utánpótlás

2022.08.09. 16:53

Naponta többször kiürül a tartály Szoboszlón, de van üzemanyag

A közösségi médián különböző települések Facebook-csoportjában láthatunk olyan posztot, hogy egy-egy benzinkúton üzemanyaghiány miatt nem tudtak tankolni az autósok.

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Az egyik hajdúszoboszlói csoportban szinte naponta olvashatunk tájékoztatást a pillanatnyi helyzetről. A fürdővárosban három különböző töltőállomás van, a Mol kútján naponta kétszer fordul meg a tanker. Balogh Ferenc, a töltőállomás üzemeltetője megkeresésünkre elmondta, a kapacitásuk nem győzi ellátni azt a vásárlói réteget, amit igényelne Hajdúszoboszló. Hangsúlyozta, 

ellátási gondja nincs a Mol-nak, de folyamatosan utol kell érniük magukat, hiszen nekik kell adott esetben kielégíteniük a másik két kúton tankolni nem tudók igényeit is. 

A mezőgazdasági gépek több környező településről ide járnak tankolni, valamint nehezíti az is a helyzetet, hogy üdülőváros révén megnövekedett a Szoboszlóra érkező autósok száma. 

– Naponta kiürül a tartály, de a feltöltés naponta többször megtörténik. Üzemanyag- ellátási probléma vagy -hiány nincs, pillanatnyi készlethiány adódhat a másik két állomás akadozó ellátása miatt – mondta, hozzátéve, tapasztalnak vásárlói elégedetlenséget. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy vannak fizikai határai a töltőállomásnak, naponta kétszer leürül a tartály, de ez maximum 2-3 óráig tart, hiszen hétköznap naponta kétszer, reggel és még este is feltöltik.

Az országos helyzetről már Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetőjét kérdeztük. Rámutatott, már nyár elején megjósolták azt, hogy a július vége és az augusztus kritikus lehet, hiszen a hatósági árak bevezetése óta az importőrök nem értékesítenek üzemanyagot Magyarországon, s jelenleg a Mol százhalombattai finomítója sem teljes kapacitással működik karbantartás miatt. Rámutatott, 

a hiány várható volt a turizmus, a tranzitforgalom, a mezőgazdasági munkák élénkülése miatt. Bár már egyre szűkebb a köre azoknak, akik a hatósági áras üzemanyagot tankolhatják, Bujdos Eszter szerint ez varázsütésre nem oldja meg a helyzetet, sok a trükközés.

A kormány már korábban arról döntött, hogy augusztusban a stratégiai készletek negyedét, 184 millió liter dízel-gázolajat szabadít fel, ezzel tompítva a hiányt. A helyzetet fokozza, hogy a Barátság vezetéken néhány napja szünetel a kőolajszállítás. A Mol közleménye szerint több hétre elegendő tartalékuk van, folyamatosan dolgoznak a megoldáson.

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában