Öngyilkosságot akadályoztak meg

2022.09.26. 16:23

Kiabált, hogy engedjék el: megkerestük a kilencedikről lógó debreceni férfi egyik megmentőjét

Nem mindennapi erőre és jelenlétre volt szükség, hogy megmentsék a zuhanástól.

Balogh Tamás (balról), Szűcs Bálint és Bora László, miután átadták a mentőknek a megmentett férfit

Forrás: Police.hu

A debreceni rendőrök egy 54 éves férfit mentettek meg a minap attól, hogy lezuhanjon egy kilencedik emeleti erkélyről. Felkerestük az egyik életmentő egyenruhást, aki lapunknak részletesen elmesélte az eseményeket.

Bora László törzszászlós és kollégái éppen egy másik városrészben tartózkodtak, amikor a Tevékenység-irányítási Központ ügyelete a Tócóskertbe vezényelte őket. Innen érkezett ugyanis egy bejelentés, miszerint a telefonáló egy emberi lábat látott lógni az ablakból. Megkülönböztető fényjelzéssel azonnal a helyszín felé vették az irányt, ahová egyszerre érkeztek ki a mentőkkel és a tűzoltókkal.

Minden erejükre szükségük volt

– Már a kocsiból kiszállva észleltük, hogy valóban egy ember kapaszkodik a kilencedik emeleti erkélyen – érzékeltette a törzszászlós. Bora László Szűcs Bálint törzsőrmesterrel és Balogh Tamás őrmesterrel közösen azonnal a lépcsőházhoz sietett. Mivel nem volt lift a földszinten, és minden pillanat számíthatott, a lépcsőn felfelé szaladva próbáltak minél hamarabb feljutni a kilencedikre. Teljes felszerelésben ez már önmagában kimerítő, ekkor még nem is sejtették, hogy minden erejükre szükségük lesz az elkövetkező percekben.

A kilencedik emeletre érve egy bezárt folyosóajtó tartotta fel őket, az alsó részének üvegét betörve átbújtak alatta. A bejárati ajtóval könnyebb dolguk volt, mert csak kilincsre volt zárva. A szobába érve észrevették az erkély korlátjába kapaszkodó kezeket. A férfi ekkor még nem észlelte őket. Csak akkor tűnt fel neki a rendőrök jelenléte, amikor Szűcs Bálint átnyúlt az üvegkorlát közti tízcentis résen.

Ekkor már elengedte a kapaszkodót, ám a törzsőrmester ráfogott a karjára. Balogh Tamás a férfi másik csuklóját ragadta meg, Bora László pedig a korláton áthajolva szintén a karját ragadta meg. A férfi rugdalózni kezdett, és azt kiabálta, hogy engedjék el, mert le akar ugrani.

– Húszéves rendőri pályafutásom alatt sok ember szemébe néztem már, de ilyen elszánt tekintetet még nem láttam eddig – fejtette ki a törzszászlós. Bora Lászlónak tovább nehezítette a dolgát, hogy a korlát virágtartók számára kialakított meghosszabbított részén át kellett hajolnia, így tartva a bajba jutott embert. A törzszászlós felsőteste gyakorlatilag az erkélyen kívül lógott, nem sok kellett, hogy átbillenjen a súlypontja.

A tériszonyon és a helyzet veszélyességén azonban nem volt idejük elmélkedni: cselekedniük kellett.

Tilosban parkolók nehezítették a mentést

– Abban a pillanatban nem volt bennünk félelemérzet. Utólag átbeszéltük: ha akkor a társaim elengedik, magam is átesem a korláton. Közben éreztük, hogy egyre inkább csúszik ki a kezünkből a férfi. Kiabáltam a tűzoltóknak, hogy hozzák a kosaras emelőt, mert tovább nem bírjuk tartani – mesélte.

A katasztrófavédelem munkatársai tüstént a segítségükre siettek, csakhogy a panelház előtt, a tűzoltóságnak fenntartott felvonulási területen gépkocsik parkoltak, emiatt a tűzoltóautót nem tudták stabilan letalpalni, hogy a kosarat biztonságosan ki tudják emelni.

Emiatt egy másik szögből kellett próbálkozniuk. Itt már sikerrel jártak, azonban az emelőt innen csak a nyolcadik emeletig voltak képesek feljuttatni, mert utána a rendszer letiltott.

Ekkor már tényleg nehezen bírták a rendőrök. Bora László szólt a kollégáinak, hogy bilincseljék valamilyen módon a férfi kezét a korláthoz. Miután nagy erőfeszítéssel valamennyire feljebb tudták emelni a mentésre szoruló embert, a szűkös hozzáférés ellenére sikerült a „karpereccel” a korláthoz rögzíteni a kezét.

Az emelőkosárhoz bilincselték

Mivel a tűzoltóautó kosara nem érte el a férfit, a lánglovagok a lábát tudták tartani, míg a rendőrök a karját fogták. Balogh Tamás megpróbált a nyolcadik emeleti erkélyre kijutni, hogy onnan segítse a mentést, ám abban a lakásban nem tartózkodtak otthon.

Ekkor jött a B-terv: kioldották a bilincset a korlátról, és miközben tartották, a tűzoltók beemelték a kosárba. A férfi abban a pillanatban, ahogy elszabadult, a kosár oldalán lévő résen próbált átbújni. Szerencsére a szikár tűzoltóknak sikerült megakadályozniuk, hogy leugorjon, és visszatartották.

Majd a rendőrök tanácsára a még mindig a kezén lévő „karpereccel” a kosárhoz bilincselték. Ekkor tört meg a férfi ellenállása, bizonyossá vált, hogy nem sikerül a kétségbeesett terv.

Nagyjából hat percig tarthatott az egész, de ott, az erkélyen egy örökkévalóságnak tűnt 

– írta le Bora László. Mint felidézte, megjelentek olyan hírek, hogy 40 percig tartott a filmbe illő esemény, de a törzszászlós szerint a teljes intézkedés igényelt ennyi időt, a beavatkozás viszonylag gyorsan lezajlott.

Miután földet ért a kosár, Bora László és kollégái átadták a mentőknek, akik ellátták a férfit. Lassan lenyugodtak a kedélyek, és már a tűzoltók is összepakoltak, ekkor ki tudták magukat fújni a rendőrök. Megveregették egymás vállát, hiszen emberpróbáló teljesítményt hajtottak végre.

– Ahogy az emberek viszonyultak hozzánk, ahogy gratuláltak és megköszönték, amit tettünk, az jóleső érzés volt a lelkünknek. Hiszen sikerült megmentenünk egy embert, egy apát – emlékezett vissza Bora László. Úgy véli, ezt mégsem tartja különlegességnek, hiszen ez a munkájuk. De nemcsak rendőrként, emberként is csak azt tették, amit bárki kötelességének érezne hasonló helyzetben.

HL

Figyeljünk önmagunkra és a környezetünkben élőkre! Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában