Börtönbe kerülhet

2022.09.27. 09:19

Hónapokig lopta fát egy volt erdész, ráadásul még a láncfűrészt is lenyúlta

A Debreceni Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a faanyagot jogellenesen kivágó erdésszel szemben.

Forrás: Illusztráció / MW-archív

A vádlott egy Debrecen környéki erdészetnél 2001-től 2020 áprilisáig dolgozott erdészként, 2004 májusától pedig vezető beosztásban állt. A férfi 2019 novembere és 2020. április vége közötti időszakban több nyíracsádi erdőrészletből vágatott ki ismeretlen személyekkel akác, kocsányos tölgy és magaskőris fákat, melyeket ismeretlen társaival nem azonosított helyekre szállíttatott. A fenti időszakban ellopott famennyiség értéke összesen közel 10 millió forint volt - olvasható a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közleményében.

A vádlott 2017 áprilisában a munkavégzéséhez használatba kapott egy benzinmotoros láncfűrészt. A férfi a rábízott szerszámot ellopta, majd amikor a munkaviszonya megszűnt, cselekményének leplezése céljából egy ugyanolyan gyártmányú, de működésképtelen benzinmotoros fűrészt adott át a munkáltatója képviselőjének.

A Debreceni Rendőrkapitányság által lefolytatott nyomozás során megállapították, hogy a vádlott a falopással 9,8 millió forint lopási-, míg a láncfűrész megtartásával 120 ezer forint sikkasztási kárt okozott a társaságnak, amely nem térült meg. A sértett erdészet a nyomozás során kérte kárának megtérítését.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottal szemben társtettesként, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában a járási ügyészség börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását, valamint azt indítványozta, hogy a járásbíróság az okozott kár erejéig adjon helyt a sértett kártérítési igényének. A vádirat továbbá mértékes indítványt is tartalmaz arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén beismeri tettét és lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában