Vízre várva

2022.10.06. 10:20

Olvasónk kérdezte: mikor kotorják a Vekeri-tavat? Íme a válasz!

A Nyírerdő bízik abban, hogy a csapadékos időjárás továbbra is kedvezni fog, és a tómeder töltődése lesz megfigyelhető a jövőben.

Egyelőre sajnos nem a víz az úr a Vekeri-tó helyén

Forrás: Napló-archív

„Nyár végén kint jártam a Vekeri-tónál, illetve a Fancsikai víztározóknál. Szomorúan láttam, hogy teljesen kiszáradtak, illetve a tavak medre több helyen tele van szeméttel. Tudomásom szerint idén tervezik feltölteni a tavakat, azonban ahhoz, hogy ezt a munkát el tudják végezni, támogatnám azt a kezdeményezést, hogy a tavak medrét mélyítsék meg, akár 1 méterrel is, mivel az évek alatt a szél által odafújt leülepedett homok, föld feltöltötte a tó aljzat szintjét. Ezzel a munkálattal együtt megoldódna a felgyülemlett szemét kikotrása, kiszedése is. Ezen felül a környező védett erdőknek is jót tenne, ha mélyebb lenne a tavak szintje, mivel így a talajvízszint is mélyülne és ezzel a növények mélyebb rétegekből is kapnának friss vizet, ami az egész környezetre üdítő hatással lenne” – írta egy olvasónk.

A Vekeri-tó kiszáradása – mint sok más tó esetében is – az idei rég nem látott mértékű aszály következménye. A tó kiszáradásával járhatóvá vált a meder. A NYÍRERDŐ Zrt ezen időszakban közfoglalkoztatottak bevonásával eltávolította a mederben található hulladékot. A hulladékot gyűjtőkonténerbe helyeztük, melyet a hulladékgazdálkodó a megfelelő helyre szállított.

A szeptemberben lehulló csapadék kedvező hatással van a tó vízháztartására. Egy bizonyos mennyiség után van esély a töltődésre. A csapadék hatására kisebb vízállások jelentek meg a tóban. A tó töltődésénél a tóba hulló csapadékon túl természetesen nagy szerepe van az oda vezető csatornák töltődésének is, hiszen ez jelentősen meggyorsítja a folyamatot.

Bízunk abban, hogy a csapadékos időjárás továbbra is kedvezni fog, és a tómeder töltődése lesz megfigyelhető a jövőben. A NYÍRERDŐ Zrt. nem tervezi a tómeder mélyítését” – reagált a felvetésre az erdészeti cég.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában