CATL

2023.01.31. 18:31

13 hazugság és igazság a debreceni akkumulátorgyárról

Szórólapokon informál az önkormányzat: sem vízhiány, sem környezetszennyezés nem lehet.

Forrás: Facebook / Papp László

Augusztusban vált hivatalossá, hogy Debrecenben építkezik a világ legnagyobb akkumulátorcége, a CATL. Azóta számos kérdés és állítás fogalmazódott meg Magyarország rekorder beruházásához kapcsolódóan lakosok közötti beszélgetéseken, nyilvános közmeghallgatáson, pártok sajtótájékoztatóin és a közösségi médiában. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 13 pontba szedte a leggyakrabban emlegetett tévhiteket, s szórólapokkal segíti az itt élők informálását.

HBN

1.

Hazugság: A gyár 40 ezer köbméter vizet használ fel egy nap alatt.

Igazság: A Déli Gazdasági Övezet teljes vízfogyasztása – minden oda kerülő vállalat igényét figyelembe véve – összesen 24 ezer köbméter/napban van maximálva, egyhangúlag, ellenszavazat nélkül meghozott közgyűlési döntés alapján. Az engedélyezés alatt álló gyár átlagos vízigénye 3378 köbméter/nap, melynek túlnyomó többsége újrahasznosított tisztított szennyvíz.

2.

Hazugság: Debrecenben semmisítik meg a máshol összegyűjtött használt akkumulátorokat.

Igazság: Debrecenben nem lesz használtakkumulátor-feldolgozás, csak a gyártás során keletkezett gyártási hibás akkumulátorok feszültségmentesítése történik meg.

3.

Hazugság: A gyár szennyezi a talajt.

Igazság: A gyártási folyamat fontos eleme a zárt rendszer alkalmazása, a szállítást is beleértve, ami megakadályozza, hogy bármilyen anyag a talajba jusson. Ezt a hatóságok által folyamatosan ellenőrzött monitoring-rendszer fogja felügyelni, a hatósági ellenőrzések mellett.

4.

Hazugság: A gödi akkumulátorgyár szennyezi a vizet, ez fenyegeti Debrecent is.

Igazság: Független mérések támasztják alá, hogy nincs vízszennyezés Gödön sem. (https://dmrvzrt.hu/hu/god_ivoviz_vizsgalat) Az itteni technológia garantálja vizeink biztonságát most és a jövőben is, a hatóság folyamatos ellenőrzése mellett.

5.

Hazugság: Nincs elég víz Debrecenben, a város el fog sivatagosodni.

Igazság: Szakértők által bizonyított, hogy Debrecennek van és a jövőben is lesz elegendő vize. A vízkészletek csökkenése nélkül elérhető kapacitás, azaz az utánpótlódás 105 ezer köbméter naponta. Jelenleg Debrecen átlagos vízfelhasználása 40 ezer köbméter/nap. Ráadásul a vállalat túlnyomó többségében tisztított szennyvizet használ majd fel.

6.

Hazugság: A Civaqua-program a beruházás miatt valósul meg.

Igazság: A Civaqua-program tisztán ökológiai program: a Nagyerdő és az Erdőspuszták zöldebbé tételét szolgálja. Az ipari parkokkal semmilyen műszaki kapcsolata nincs. A program megvalósítására biztosított európai uniós támogatás feltétele, hogy a beruházás környezetvédelmi célokat szolgáljon, amennyiben ez nem teljesül, az a forrás visszavonását vonná maga után.

7.

Hazugság: A gyár szennyvize a Tócó-patakba kerül.

Igazság: Az épületből távozó szennyvíz a gyár területén belüli előtisztítást követően külön vezetéken a debreceni szennyviztisztító telepre jut további tisztítás céljával. A gyár területét is olyan paraméterekkel hagyhatja el, ami semmilyen veszélyt nem jelent. Ezt a Debreceni Vízmű folyamatosan kontrollálja.

8.

Hazugság: A gyárban mérgező anyagok veszélyeztetik az ott dolgozók egészségét.

Igazság: A gyártásnál használt anyagok zárt rendszerben kerülnek feldolgozásra. A beruházónak már a gyár területén belül is biztosítania kell az egészségügyi és környezetvédelmi határértékek betartását, ezért a tevékenység nem lehet veszélyes az egészségre. A beruházó a jogszabály szerinti határértékeknél szigorúbb követelményeket vállal.

9.

Hazugság: A gyár súlyosan környezetszennyező.

Igazság: A kibocsátott anyagok még az üzem területén sem lépik át az egészségügyi és környezetvédelmi határértéket. A vállalat a magyar és az európai uniós határtértékeknél is szigorúbb feltételekkel működik majd. Ezek betartását a beruházó és tőle függetlenül az önkormányzat, az érintett hatóságokkal – egy, a gyártól független monitoringrendszer működtetésével – folyamatosan ellenőrizni fogja.

10.

Hazugság: A városon keresztül történik az alapanyagok szállítása.

Igazság: A szállítás a várost elkerüli, hiszen a gyárterület közvetlen autópályakapcsolattal rendelkezik.

11.

Hazugság: A gyár hangos működése zavarja a környezetében élők mindennapi életét.

Igazság: A zajterhelés a létesítményhez eső legközelebbi lakóépület határában sem éri el a legszigorúbb, 40 decibeles határértéket, ami halkabb, mint egy zárt térben történő beszélgetés hangereje.

12.

Hazugság: Debrecen kertvárosi részeiben munkásszállók épülnek.

Igazság: Az önkormányzat helyi építési szabályzata a kertvárosi, családi házas övezetekben nem teszi lehetővé munkásszállók kialakítását. Az ilyen típusú illegális szálláshelyeket az önkormányzat eddig és ezután is bezáratja, az érintettet a tevékenységtől eltiltja.

13.

Hazugság: A gyár mérgező, egészségre ártalmas anyagokat bocsát ki a levegőbe, amelyeket a szél lakott területekre hord majd.

Igazság: A gyár a környezetvédelmi szabályok szerint a legmagasabb szintű technológiát köteles alkalmazni, ezért már az üzem területe felett is olyannak kell lennie a levegő minőségének, amely sem az egészségre, sem a környezetre semmilyen károsító hatást nem jelenthet. Ennek köszönhetően a gyár tevékenysége, a területén kívül eső lakóterületekre károsító hatással nem lehet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában