Múltidéző

2022.05.17. 14:09

Döbbenetes felvételek: így árasztotta el Egert az árvíz 1972-ben

A kiadós eső komoly károkat okozott Heves megyében is.

Forrás: Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma

A Nemzeti Filmintézet Filmarchívumába feltöltött videóban egyebek mellett elhangzott, hogy Heves megyében például 80-100 milliméteres csapadék áztatta a földeket. Egerben a hirtelen lezúduló felhőszakadás szinte elárasztotta a város tereit, utcáit. A mélyebben fekvő üzemek, lakóházak alagsorait is sok helyen elöntötte a víz. 

Az archív felvételből kiderült az is, hogy levonulóban volt már az árhullám a Sajón. A folyó az országhatártól a Tisza torkolatáig végig apadt. A megáradt Sajó húsz termelőszövetkezetnek és két állami gazdaságnak okozott kisebb-nagyobb károkat. Az áradást követően a védelmi töltések még itt-ott szivárognak, és ez most is sok munkát ad a mentőosztagoknak. A Sajó-völgyi árvíz megfékezésére több, mint 15 ezer homokzsákot építettek be a gátakba. Az elöntött területekről motoros szivattyúkkal vezetik vissza a vizet a mederbe. Példa nélkül álló vihar söpört végig a Balaton északi partján. A tornádóra emlékeztető légörvény több, mint 100 hatalmas nyárfát csavart ki, gyökerestől.

Címkék#árvíz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában