Ítélet

2022.05.23. 16:50

Súlyos fejsérülést okozott kisfiának a kontár családapa Gyöngyös közelében

A Gyöngyösi Járási Ügyészség a büntető eljárás feltételes ügyészi felfüggesztésről határozott abban a bűnügyben, ami foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indult egy középkorú családapa ellen, aki egy Gyöngyöshöz közeli községben nagyfokú gondatlansága folytán súlyos sérülést okozott óvodás korú gyermekének.

HEOL

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Dr. Konkoly Thege László ügyészségi sajtószóvivő hétfőn arról tájékoztatta portálunkat, hogy a rendőrség által lefolytatott nyomozás adatai szerint a gyanúsított szabadidejében rendszerint autószereléssel, illetve autóbontással foglalkozott a családi házuk udvarán anélkül, hogy ezen tevékenységek bármelyikére képesítéssel, vagy engedéllyel rendelkezett volna.

Mint közölte: a férfi tavaly, egy márciusi napon is kedvenc hobbiját űzte, aminek keretében egy roncsautó motorblokkját kívánta kirángatni annak motorházából. Ezért a nehéz blokkra egy nagyjából 3 méter hosszú hevedert akasztott, melynek másik végét átdobta saját kocsijának elülső lökhárítóján, majd járművével hátramenetben kísérelte meg kihúzni a motort a roncsból. Ezt látta meg öt éves kisfia, aki azzal a szándékkal, hogy „segít apának”, a két autó közé lépett. A motorra akasztott spanifer kampója azonban ekkor kiakadt, a megfeszített heveder nagy lendülettel visszacsapott úgy, hogy éppen a fején ütötte meg a kicsit. A gyermek a balesetben koponya- és agysérüléseket szenvedett, melyek – az idejekorán elvégzett műtétet követően – összességükben csak hónapok alatt gyógyultak meg.

Az apa az autóbontás során nem gondoskodott arról, hogy gyermeke biztonságos távolságban legyen. Ezzel megszegte a járműbontásra vonatkozó foglalkozási és munkavédelmi szabályokat, melyeket egyébként is végig figyelmen kívül hagyott a tevékenysége során. Az úgynevezett kihúzásos módszer nem volt biztonságos, a motorblokk eltávolítására csak olyan célszerszámot, mechanikus vagy elektromos működtetésű emelőberendezést lett volna szabad használni, amivel a gyanúsított nem is rendelkezett. Mindezek alapvető okai voltak a súlyos balesetnek.

A kontár családapával szemben az ügyészség egy év időtartamra elhalasztotta a vádemelést, mivel úgy ítélte meg, hogy ennek az intézkedésnek meglesz a kedvező hatása, a méltányos ügyészi döntés nem szakítja szét a családot, de a jövőben visszatartja a férfit a hasonlóan veszélyes és jogellenes cselekmények elkövetésétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában