Szolgálat

2022.07.03. 14:49

A fokozódó drogprobléma is szóba került a kerecsendi polgárőr napon

A Kerecsendi Polgárőr Egyesület 2006-ban alakult, majd némi szünet után öt éve szerveződött újjá. Azóta sokat köszönhetnek az önkéteseknek a faluban élők. Szombat délután jó hangulatú családi napon értékelték az elmúlt év munkáját.

Barta Katalin

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Szombat délután - az előző évek hagyományaihoz híven -  idén is megrendezték családi napjukat az immár baráti közösségnek számító Kerecsendi Polgárőr Egyesület tagjai. Mint azt Kőrösi Csabától a szervezet elnökétől megtudtuk, az év egy napján így szeretnék megköszönni az önkénteseknek és családtagjaiknak azt az áldozatot, amit a település jobb közbiztonágáért vállalnak szabadidejükben. Ilyenkor főznek egy jó ételt, a lányok, asszonyok sütikkel érkeznek, s egy koccintásra is van lehetőség. 

Az évértékelésen az elnök elmondta, hogy a 2006-ban alakult, s öt éve újra aktívan dolgozó egyesület több mint húsz tagja az elmúlt egy évben közel 1700 óra szolgálatot teljesített.. 

A működés feltételei biztosítottak, ám nehezíti munkájukat, hogy az előzői két körzeti megbízott egyéb tisztséget vállalt a rendőrség kötelékében, így a rendőri jelenlét jelenleg esetleges a faluban. Ez jóval nagyobb feladatot ró a szervezetre. Gond az is, hogy a rendőrökkel nem alakult ki korábban sem szorosabb munkakapcsolat, együttműködés, így ügyelnek a biztonságra, ám igazán hatékonyan fellépni nem minden esetben tudnak.

Szerencsére a bűncselekmények száma csökkent az elmúlt hónapokban, azonban a droghasználat sajnálatos módon egyre terjed nem csak a fiatalok, hanem a felnőttek körében is. A jelenség megfékezésére nincs se eszközük, se felhatalmazásuk a polgárőröknek, így hiába futnak be hozzájuk rendszeresen a jelzések, ezekben az esetekben nem járhatnak el. Az elnök végül köszönetet mondott Fehérné Takács Ildikó és Boján András, helyi vállalkozóknak, akik ötvenezer forinttal támogatták az egyesület tevékenységét.  


A továbbiakban Sári László, a község polgármestere köszönte meg a tagság munkáját, azt hangsúlyozva, hogy az utóbbi időben felértékelődött a helyi közösségek, szerveződések szerepe, s ez különösen igaz a közbiztonságot védő önkéntesekre.

Szucsik János, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség gazdasági ügyekért felelős elnökhelyettese, járási koordinátora is méltatta a szervezet tevékenységét. Elmondta, nagy egyre nagyobb felelősség és több feladat hárul a polgárőrökre, mivel kevés a rendőr. 

Hangsúlyozta, elégedett a kerecsendiek elmúlt évben végzett munkájával, s ezt jelképes dicsérettel szeretné elismerni. Bejelentette azt is, hogy a július 16-án Tarnaleleszen megrendezendő megyei polgárőr napon szeretettel látják a kerecsendieket is. 

 

Kiemelkedő munkájukért oklevelet adott át Prokaj Istvánnak, Schönberger Csaba Jákobnak, Mikó Máté Péternek, s Grósz Jánosnak, aki egészségi állapota miatt nem vehetett részt a rendezvényen, de alapító tagként sokat tett a közösségért.

A délutáni találkozó estebéddel és baráti beszélgetéssel zárult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában