Aszály

2022.08.07. 14:29

Veszélybe kerülhet az ivóvízellátás, ha nem tartják be a korlátozásokat az észak-hevesi településeken

Ivád után más településeken is bevezették a vízkorlátozást I. fokozatát, hogy biztosított legyen az ivóvízellátás.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Az extrém csapadékhiányra, illetve a hőség miatt várható jelentős fogyasztásnövekedésre tekintettel, az ÉRV. Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. a település egyeztetett, hatályos vízkorlátozási tervében foglaltak alapján, hivatkozással a vonatkozó jogszabályi előírásra is, kérte egyes települések önkormányzatait, hogy az ivóvízfogyasztási korlátozó intézkedések I. fokozatának bevezetéséről gondoskodjanak annak érdekében, hogy az ivóvízellátás továbbra is folyamatosan biztosított legyen – írta honlapján a társaság.

Az érintett települések:Bodony, Erdőkövesd, Kisfüzes, Mátraballa, Mátraderecske, Parád, Pétervására, Recsk, Szajla, Terpes, Váraszó, Ivád.

Felhívják  a felhasználók figyelmét, hogy I. korlátozási fokozatban:

  • Tilos a kertek, parkok tömlős és árasztásos locsolása, a gépkocsik tömlős mosása.
  • Tilos a házi medencék, gyűjtő tartályok ivóvízzel történő töltése.
  • Az üzemi fogyasztók (évi 10 ezer köbméternél nagyobb vízmennyiséget felhasználók) - a kiemelt intézmények kivételével - napi ivóvíz-vételezésüket 10 százalékkal kötelesek csökkenteni.
  • Az üzemi fogyasztó kategóriába nem tartozó közületek és intézmények - a kiemelt intézményeket kivéve - fogyasztása az előző év tárgyhavi fogyasztást nem haladhatja meg.
  • Közutak locsolása, mosása tilos

 

Kérik, hogy a korlátozási előírásokban foglaltak mellett az egyéb tevékenységek körében is körültekintően, takarékosan gazdálkodjanak az ivóvízzel, hogy az ellátás biztonsága minél tovább fenntartható legyen.

– Természetesen Társaságunk is igyekszik mindent megtenni az ellátásbiztonság fenntartása érdekében, kiemelt figyelmet fordítva az esetleges hálózati meghibásodások javításának gyorsaságára, illetve szükség szerint az ivóvízellátás alternatív módon történő biztosítására – hangsúlyozták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában