Gárdonyi 100

2022.08.08. 19:02

Gárdonyi Gézával és múzsájával is sétálhatunk a Gárdonyi napok részeként Egerben

Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulója alkalmából ismét számos érdekes programot kínálnak megyeszékhelyünkön.

F. V. E.

20220227 Eger Idegenvezetői világnap: kosztümös városnéző séták Gárdonyi Géza nyomán, az író halálának 100. évfordulójára emlékezve Gárdonyi Géza szobor Képen: balra: Badacsonyiné Bohus Gabriella idegenvezető Fotó: Berán Dániel BD Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Több helyszínen várják ingyenes programokkal az érdeklődőket a Gárdonyi napok alkalmából augusztus 8. és 12. között Egerben. 

Badacsonyiné Bohus Gabriella idegenvezető, az Egyesület Eger Idegenforgalmáért elnöke portálunknak elmondta, különleges sétákból és zenei élményekből sem lesz hiány a napokban.

– Hétfőn és kedden a Valide Szultána fürdőromnál jazz napokat tartanak, 18 és 20 óra között várják a dallamok kedvelőit. Úgy gondolom, a jazz napok hiánypótló a városban, nagy volt rá az igény, remek szórakozási lehetőség lesz, jegyezte meg az idegenvezető.

A Dobó tér szerdától válik hangossá, zenei blokkok, gyermek néptánc együttes is gondoskodnak a fergeteges hangulatról. Esténként fél 9-től nagy koncerteken mulathatnak az érdeklődők: szerdán Szabó Balázs Bandája, csütörtökön Hobo, pénteken pedig a Roy és Ádám Trió lép színpadra. 

Az EKMK Bartakovics Béla Közösségi Házban szerda este 8 órától a Múltamban a jövőm címmel tartanak zenés irodalmi estet, melyen közreműködik többek között Gryllus Dorka és Dés László is.

– Keddtől péntekig Gárdonyi városnéző, kosztümös séták indulnak minden nap délután 4-kor a Tourinform és Eger Városi Jegyirodától. Híres írónk, s az ő múzsája, ihletője Tóth Ilonka (Mila) együtt járják be a résztvevőkkel Eger utcáit, felkeresve a fontosabb helyszíneket Gárdonyi diákkorától egészen halálig. Olyan pontokra  is ellátogatunk, amiket sokszor még az egriek sem ismernek. Megnézzük például hol írta meg első újságcikkét, vagy hogy hol jelent meg a Füllentő – árult el néhány részletet előzetesen Badacsonyiné Bohus Gabriella. 

Kiemelkedő esemény még az Egri csillag túra is, melynek részeként LiteraTúrán vehetnek részt a látogatók csütörtökön, délelőtt 9 óra 50 perckor lesz a gyülekező a Dobó szobornál. Bejárják az Egri csillagok regényből megismert legfontosabb helyszíneket, majd a séta a Gárdonyi Géza Emlékmúzeumban egy játékkal zárul.

– A programok összeállításánál az volt a cél, hogy a családok, az idősebben és a fiatalok egyaránt jól érezzék magukat. 

Azt szeretnénk, hogy a Gárdonyi napok életkortól függetlenül mindenkinek szóljanak – hangsúlyozta az idegenvezető.

A Gárdonyi napok részletes programja itt található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában