Lekezelés

2022.09.26. 09:14

Gyurcsányék árnyékminisztere szerint belefér, hogy 50 kilométert utazzon egy infarktusos beteg

Gyurcsány Ferencék árnyékminisztere a kórházbezárásokon túl olyan létfontosságú osztályokat is megszüntetne a kisebb intézményekben, mint a szülészet és a traumatológia. A cikksorozat következő részéből az is kiderül, hogy Komáromi Zoltán szerint belefér, ha akár 50 kilométert kell utaznia a kórházig egy szülő nőnek vagy egy infarktusos betegnek – írja az Origo.

A Gyurcsány-párti árnyékkormány

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Anikó

A baloldal Gyurcsány Ferenc vezetésével ott folytatná az egészségügy leépítését, ahol a 2010-es választási vereség miatt kénytelen volt abbahagyni – ez derül ki Dobrev Klára egészségügyi árnyékminiszterének eddigi nyilatkozataiból. Komáromi Zoltán idén januárban az ATV-ben arról értekezett, hogy a világon mindenhol megszűnik a szülészet és a traumatológia a kisebb kórházakban. „Olyan kevés szakemberünk van, például érsebészből, idegsebészből, olyan aneszteziológusokból, akinek speciális műtétekhez van szaktudása, és nővérekből, hogy ha ezeket nem szedjük össze, mondjuk 10 vagy 15 centrumba az országban, akkor nem tudjuk január 1-től december 31-ig biztosítani, hogy ha bárki stroke-ot kap vagy bárkinek van egy akkut érelzáródása, akkor olyan gyorsan sor kerülhessen a beavatkozásra, hogy megmentsük mondjuk a lábát vagy az életét.” A műsorvezető közbevetésére, hogy akkor mégis igaz, hogy megszűnik a szülészet vagy megszűnik a traumatológia a kisebb kórházakban, Komáromi azt felelte: „Mindenhol a világon.”

Az árnyékminiszter légből kapott állításának nincs sok valóságalapja, az viszont tény, hogy a fent idézett lépésekkel magyarok milliói kerülnének hátrányos helyzetbe, rontva az ország egészségügyi állapotát. Ismert, hogy Komáromi – Gyurcsány Ferenc egyik leghűségesebb híve – írta Márki-Zay Péter egészségügyi programját a választásokra készülve. Nem véletlen, hogy tavaly ősszel a később nagyot bukott miniszterelnök-jelölt arról beszélt, hogy a járóbeteg-ellátásban támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, vagyis azt, hogy több intézményből csak egy maradjon meg, a többit pedig megszüntessék. Elmondta azt is, hogy tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat is.

Komáromi lenézi a kisebb kórházakat

A már említett ATV-s interjúban Komáromi Zoltán egy egészen cinikus véleményt is megfogalmazott, amikor arról beszélt, hogy szerinte „belefér”, ha 50 kilométert kell utaznia a kórházig a szülő nőknek vagy az infarktusos betegeknek. Azt fejtegette, hogy egy szülészet akkor működik jól, és akkor biztonságos ott szülni, hogy ha egy évben azon az osztályon ötszáz szülést levezettek. „Egy olyan szülőotthonban vagy kis kórházban, ahol harminc szülést vezetnek le egy év alatt, és ott egy nem várt szövődmény közbejön, és ötven kilométerre van a legközelebb jól felszerelt kórház, az idő alatt veszélyeztetik a szülő nő és a gyerek életét” – mondta a DK-s háziorvos.

Ismét leépítenék az egészségügyet.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában