Takarékosság

2022.09.28. 07:00

Megnőtt az érdeklődés a klímák iránt, de vajon megéri ezzel fűteni?

A hideg idő beköszöntével újra fontos kérdés, hogy hogyan oldjuk meg hatékonyan otthonunk fűtését. A gáz árának emelkedésével többen azon gondolkodnak, klíma alatt melegednek majd.

M. H.

Egyre gyakoribb megoldásnak számít a klímával fűtés. Ez valóban jó döntés lehet, azonban kizárólag abban az esetben, ha az adott helyiség fűtésére megfelelő klímaberendezést választjuk.

– Minden fűtési megoldás kiépítése alapos előkészítést, tervezést, kalkulációt igényel. Nincs ez másképp akkor sem, ha klímaberendezéssel készülünk a fűtési szezonra – mondta portálunk érdeklődésére Cseh István, egri klímaszerelő.

Hozzátette, míg a hagyományos olajradiátorokban egy elektromos fűtőszál fűti fel az olajat körülbelül egy per egyes hatékonysággal – tehát 1 kilowatt villamos energiából ugyanennyi hőenergiát termel –, addig egy korszerű klímaberendezés akár négyszeres, ötszörös hőleadást produkálhat.

– Leglátványosabb energiamegtakarítást az átmeneti időszakban – a fűtési szezon elején és végén – érhetünk el, a készülékeknek ekkor a legjobb a hatásfokuk. Mindemellett a modern klímaberendezések -15 vagy -20 Celsius fokos hidegben is hatékonyak – taglalta.

Azt is elmondta, ha olyan klímaberendezést keresünk, mely ideális a fűtésre, már rengeteg készülék közül választhatunk. A hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas inverteres klímák azonban sokkal inkább alkalmasak kiegészítő fűtésként, így például gázkonvektor vagy egy másik, fűtésre kialakított klímaberendezés mellett alkalmazva. Ezek leginkább az átmeneti, tavaszi-őszi időszakban használhatók hatékonyan és gazdaságosan.

– A speciális, fűtésre optimalizált készülékek drágábbak, 200 ezer forint felett kezdődik az áruk. Ez csak az eszköz, az egyéb járulékos költségekkel együtt 350 ezer forint felett kell költenünk, ha emellett döntünk. Egyébként érdemes erre áldozni, hiszen a többfunkciós darab télen fűt, nyáron hűt, de párátlanít is – fűzte hozzá. Cseh István többször is azt hangsúlyozta, a döntéshez minden esetben érdemes olyan szakember segítségét igénybe vennünk, aki a megfelelő épületgépészeti módszerekkel képes megállapítani azt, hogy igényeinkhez és az adott ingatlan tulajdonságaihoz mérten melyik fűtésre optimalizált klíma lenne a legjobb megoldás. Mint mondta, nagyon megnőtt a gázáremelkedés miatt az érdeklődés a klímák iránt. Érezhető, hogy az emberek ott próbálnak meg spórolni, ahol csak tudnak.

Az egri Kiss Eszter és családja is azon gondolkodik, áldoz erre a megoldásra. Most még otthon van kisgyermekével, s ha maga miatt nem is, ebben a hűvös időben kisfia miatt már fűt. Egyelőre ezt a klímával oldja meg, ami nem fűtésre optimalizált, de ahogy azt elmondta, ebben az átmeneti időben pár órára a külső hőmérséklethez képest pár fokkal magasabbra állítja az eszközét. Ez a készülék a kemény mínuszokban hideg időszakra már nem alkalmas fűtésre, még átgondolják, vásároljanak-e egy korszerűbbet.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában