Vb-2022

2022.12.02. 22:43

Kamerun legyőzte Brazíliát, de így is búcsúzott

A brazil válogatott 1–0-ra kikapott a kameruni csapattól pénteken a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának harmadik fordulójában, de így is csoportgyőztesként jutott nyolcaddöntőbe – ahol majd hétfőn a dél-koreaiakkal találkozik –, míg az afrikai gárda sikere ellenére búcsúzott.

MTI

A kameruni Vincent Aboubakar (középen) csapattársaival ünnepel, miután befejelte az elsõ gólt a találkozó 92. percében

Forrás: MTI

A braziloknak ezzel megszakadt a 2021 nyara óta tartó veretlenségi sorozata, a csapat ebben az időszakban 17 mérkőzésen nem talált legyőzőre, legutóbbi kilenc mérkőzését pedig megnyerte. Kamerun is megszakított egy sorozatot, az afrikai együttes kilenc vb-mérkőzése óta volt nyeretlen, ezeken nyolcszor kikapott.

A H csoport 3., utolsó fordulójában:

KAMERUN–BRAZÍLIA 1–0 (0–0)
Luszail, 85 986 néző. V.: Ismail Elfath (amerikai)
KAMERUN: Devis Epassy – Collins Fai, Christopher Wooh, Enzo Ebosse, Nouhou Tolo – André-Frank Zambo Anguissa, Pierre Kunde (Olivier Ntcham, 68.) – Bryan Mbeumo (Karl Toko Ekambi, 64.), Eric-Maxim Choupo-Moting, Moumi Ngamaleu (Jerome Ngom Mbekeli, 86.) – Vincent Aboubakar
BRAZÍLIA: Ederson – Dani Alves, Eder Militao, Bremer, Alex Telles (Marquinhos, 54.) – Fabinho – Antony (Raphinha, 79.), Fred (Bruno Guimaraes, 54.), Rodrygo (Everton Ribeiro, 54.), Gabriel Martinelli – Gabriel Jesus (Pedro, 64.)
GÓL: Aboubakar (92.)
KIÁLLÍTVA: Aboubakar (92.)
SÁRGA LAP: Tolo (6.), Kunde (28.), Fai (32.), Aboubakar (81., 93.), ill. Eder Militao (7.), Bruno Guimaraes (85.)

A GÓL TÖRTÉNETE

92. PERC: Ngom Mbekeli jobb oldalról ívelt a brazil kapu elé, ahol Aboubakar érkezett jó ütemben és üresen, majd a 11-es pontról a kapu bal oldalába bólintott a dermedt Ederson mellett (1–0).

Az első félidőben a brazilok irányítottak, azonban túl nagy veszélyt nem jelentettek a kameruni kapura, amelyben Epassy magabiztos volt. Társai eközben sok mezőnymunkával és határozott belépőkkel semlegesítették az ellenfél akcióit. A brazilok több lehetőségüket szögletre vagy szabadrúgásra váltották, melyekből aztán ugyancsak nem lett semmi. A félidő slusszpoénja lehetett volna, ha az addig támadásban semmit nem mutató afrikai ellenfél ezek után vezetést szerez, de Mbeumo fejesét Ederson bravúrral mentette közvetlenül a szünet előtt.
A fordulás után öt percig Kamerun kezdeményezett, de Brazília gyorsan visszavette az irányítást, és Epassynak már védenie is kellett a dél-amerikai próbálkozásoknál. A folytatásban cserékkel próbálták frissíteni játékukat a brazilok, de a csapat teljesítményében ez nem hozott pozitív változást. A hajrában viszont többször találták meg egymást labdával üres területen, de a befejezésekig így is csak ritkán jutottak el, mert az utolsó passzokból hiányzott a határozottság és a kreativitás. Amikor meg tényleg lövésig jutottak, pontatlanok voltak. Az első félidőhöz hasonlóan a második végén is jött egy veszélyes kameruni fejes, de a második már gólt eredményezett. A braziloknak még volt egyenlítési lehetőségük, azonban ezúttal is kimaradt.

A G csoport végeredménye

1. Brazília 3 2 – 1 3–1 6
2. Svájc 3 2 – 1 4–3 6
3. Kamerun 3 1 1 1 4–4 4
4. Szerbia 3 – 1 2 5–8 1

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!