Krimi

2022.12.07. 12:01

Példátlan szigor jöhet: elkobozhatják és elárverezhetik a gyorshajtók autóit

Egy készülő törvényjavaslat szerint akár azonnal és örökre elkobozhatják a gyorshajtók autóit Ausztriában.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: SzymonLaszewski

Új törvényjavaslatot terjesztenek elő Ausztriában, amely alapján ideiglenesen,

 

súlyosabb esetben pedig véglegesen is elkobozhatják az extrém száguldozók autóit.

 

A becslések szerint a jogszabály évente 400-450 sofőrre sújtana le.

A szabályozás lényege, hogy ha valaki 60 km/órával gyorsabban megy, mint a városi sebességhatár értéke (50 km/óra) – azaz 110-zel vagy annál többel hajt városban –, vagy 70 km/órával gyorsabban, mint az autópályán megengedett legnagyobb sebesség, azaz 200-nál többel, annak két hétre lefoglalják az autóját – írta a vezess.hu.

A lefoglalás idején megnézik, történt-e már hasonló esete az illetőnek. Ha igen, akkor a gyorshajtó búcsúzhatna az autójától.

 

Már az első esetnél véglegesen elkobozzák a kocsit, ha a gyorshajtás városban 80-nal vagy a sztrádán 90-nel haladja meg a megengedett legnagyobb sebességet, illetve ha valaki 220-nál gyorsabban megy az autópályán.

 

A véglegesen elkobzott autókat árverésre bocsátanák. A bevétel 70 százaléka a közúti közlekedésbiztonsági alapba, 30 százaléka az illetékes önkormányzathoz kerülne. A jármű elkobzása mellett jelentős pénzbírságot is kellene fizetni, valamint az elkövető jogosítványát is bevonnák. A hatályba lépés konkrét időpontját egyelőre nem nevezték meg, de a javaslatot „minél hamarabb” szeretnék átvinni a törvényhozáson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!