Egy ismerősömmel történt

2023.01.31. 19:56

Illegális hulladéklerakót találtunk Novaj és Ostoros határában, épp megérkezett a rakománnyal

Egy férfi szerint a polgármester javasolta, hogy rakja oda a szemetet, de azt már nem tudta megmondani, hogy melyik falu első embere.

Sz. M. L.

Halmokban áll az engedély nélkül odahordott építési és egyéb hulladék a novaji kőbányánál

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Körtúrára indultunk hétfő délelőtt Novajon, érintve Ostoros külterületi részeit is. Egy novaji természetvédő csoport egyik tagja – akinek kérésére nem áruljuk el a nevét – a környékbeli illegális szemétlerakókat mutatta meg, melyek időről időre feltűnnek a Hulladékvadász oldalon is. Mint mondta, nem a személyes konfliktus kirobbantása a célja utunknak, s nem is szeretne senkit megbántani. Szeretné azonban felhívni a figyelmet arra, hogy az egyébként gyönyörű környéken hagy még maga után kívánnivalót a természetvédelem, a környezetvédelem.

Elsőként a régi pálinkafőzde felé vitt az utunk. Az önkormányzati területen fűvel benőtt földhalmok tűnnek fel, de mindez építési törmelék, aszfalt, s ki tudja, még mit takar el a növényzet. Idegenvezetőnk szerint a környékre az útépítésből is került aszfalt és törmelék, de a faluban az építkezők is idehordják ki a szemetet, sittet.

illegális hulladék, hulladéklerakó, építési törmelék, novaj, ostoros
A falu határába hordják a szemetet
Forrás: Heves Megyei Hírlap

– Mindezt a faluvezető tudtával, hallgatólagos vagy szabályszerű beleegyezésével teszik. Ugyanis a mindenkori településvezetés nem vállalja fel a konfliktust a barátokkal, ismerősökkel, választópolgárokkal, inkább engedélyt ad az illegális hulladéklerakásra. Akár a legelőn, szántón, védett területen is – magyarázta. Mint mondta, a környezeti hatásokon túl az is probléma, hogy előbb-utóbb valakinek pénzébe kerül, hogy kitakarítsa a területet. 

Másodszor a jurtatábor szomszédságában jártunk, erről a területről korábban már írtunk. Demkó Gábor polgármester három éve ismertette terveit a Mocsolyásnál, ahol végül feltöltötték az egykori lerakót, kalauzunk szerint csak éppen a szemét maradt részben alatta.

Harmadik utunk a szőlők felé vitt, egy több méter magas venyigelerakatnál, amelyet itt-ott PET palackok, zsákok, és némi tujanyesedék díszített. Ahogy az lenni szokott, a szőlőnyesedékek mellett itt is megjelent egy idő után a földi javak tönkrement, tulajdonosa számára haszontalanná vált formája. A helyi környezetvédő kiemelte, hogy most, a rezsiválság korában kifejezetten érthetetlen hagyni parlagon heverni az egyébként meglepően jó fűtőértékű venyigét, ennek hasznosítási lehetőségeiről még beszámolunk.

A következő állomás egy régi, ám felszámolt venyige- és szemétlerakó Ostoros külterületén, ahova kalauzunk szerint mindkét településről hordták a falubeliek a hulladékot. Végül aztán az ostorosiak felszámolták, s elkerítették a területet. Ennek ellenére a Macskás-tető utáni külterületi út még mindig népszerű, pár percet sem kellett itt időznünk ahhoz, hogy társaságot kapjunk. 

Két idős úr egy piros Suzukival indult "mocsári túrára", az utánfutó púposra pakolva kerti zöldhulladékkal, nyesedékkel. Elhaladtak mellettünk, egy ideig nézelődtek, majd látva a nézőközönséget, visszafordultak. A sofőr mellettünk lehúzta az ablakot, és döbbenetünkre megkérdezte, hová lett a lerakó. Felvilágosítottuk, hogy azt bizony felszámolták, mivel illegálisan hordták oda a szemetet.

Az utánfutó púposra pakolva zöldhulladékkal
Forrás: Heves Megyei Hírlap

– A polgármester mondta, hogy idehozhatjuk – erősködött az idős úr. 

Meglepődtem, és kértem, ismételje meg, amit mondott. Végül először az egyik, majd a másik település polgármesterére hivatkozott, de hozzátette, nem neki ajánlották a lerakót, hanem egy ismerősének és egyébként is legalább négy éve. Végül elmondtuk neki, hogy a tujanyesedéket nyugodtan beviheti a hulladékudvarba. Ugyanis amennyiben fizeti a szemétszállítás díját és ezt igazolni is tudja, akkor évente meghatározott mennyiségű zöldhulladékot átvesznek tőle. Jobban is jár, mintha a sárban bóklászik a külterületen.

Az utolsó állomásunk egy régi novaji kőbánya volt, mint megtudtuk, valószínűleg ebből a fejtőből épülhetett a minaret. A bánya csak pár méter mély, benne bontott ablak, régi fotelek, a hulladéknak, lomnak minden fajtája. Túravezetőnk azt mondta, a bánya mélyebb volt, de a fű alatt is szemét van. Kiemelte, azért is fontos lenne felszámolni az egyébként látványosságnak sem utolsó helyen a szeméttelepet, mert néhány száz méterre patak folyik, de ugyanennyire közel van a falu víztározója is.  

Túránk tapasztalatait megosztottuk Demkó Gábor novaji polgármesterrel. Érdeklődésünkre azt mondta, ő nem tud róla, hogy az önkormányzat valaha is engedélyt adott volna építési hulladéklerakásra.

Illegális hulladéklerakó a régi novaji kőbányánál
Forrás: Heves Megyei Hírlap

– A kőbánya egyébként magántulajdonban van, az önkormányzat pedig senkit nem hatalmazott fel arra, hogy illegálisan rakjon le hulladékot. Miért is tettem volna ilyet, hiszen szedtem rengeteg szemetet a saját gépeimmel, ingyen és bérmentve a szabadidőmben! Ha a nyilatkozó úrnak javaslatai vannak arra nézve, hogyan és miből csináljuk jobban, akkor szívesen leülök vele ezeket megvitatni. A költségvetésünk épphogy nullás. Forrás nincs, a polgárőrség már lovas, hogy hatékonyabb legyen. Most magántulajdonba került sok külterület, és most fedeznek föl sok illegális lerakóhelyet az új tulajdonosok – mondta Demkó Gábor. A felszámolt ostorosi lerakó területe részben magántulajdon, s oda engedéllyel korábban, kis mennyiségben valóban vihettek zöldhulladékot novajiak, hogy ne égessék el a helyiek. Két évente pedig bedarálták, de ez a lehetőség nem volt tovább legális, s a lerakót felszámolták.

– Sajnos olyan is volt, hogy zöldhulladék közé rejtették az elektronikai és építési szemetet. Én arra szeretném kérni a novajiakat, hogy használják a hulladékudvart, hiszen ha a határba ki tudják fuvarozni, akkor Egerbe is be tudják vinni a szemetet – fogalmazott. A hulladékudvar leadásra vonatkozó lehetőségeit itt olvashatják.

illegális hulladék, hulladéklerakó, építési törmelék, novaj, ostoros
A tiltó tábla ellenére sokan ide hordják a szemetet
Forrás: Heves Megyei Hírlap

Böjt László ostorosi polgármesternél is érdeklődtünk arról, hogy mit tapasztaltak a település környékén. Kiemelte, Ostoroson évente több millió forintot költenek az illegális lerakók felszámolására, emellett táblázásra és szemléletformálásra is figyelmet fordítanak.

– Minden fórumon igyekszem tudatosítani a helyiekben a helyes hulladékkezelési módokat. Sajnos azonban van olyan terület, ahol nagy az átmenő forgalom, s oda nem is a környékbeli falvakból, hanem még a szomszédos megyéből is kerülhet szemét. Ismereteim szerint minden település küzd ezzel, hol erősebb, hol elenyészőbb a jelenség. Mi most azt tapasztaljuk, hogy nálunk az utóbbi öt évben csökken a lerakók száma. A nagy probléma az, ha le nem bomló, vagy mérgező anyag kerül a természetbe – válaszolta kérdésünkre. Hozzátette, tart tőle, hogy a zöldhulladék-lerakás megszaporodik, ha esetleg a hulladékszolgáltató csökkent az elszállítható mennyiségen.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában