Tetemes bűnügyi költség

2023.06.05. 11:25

Éhen döglött a horti gazda lova, aki el se földelte, közérdekű munkára ítélték

A Hatvani Járásbíróság május 30-án tartott tárgyalást és hirdetett ítéletet abban az ügyben, amelynek vádlottja egy horti férfi, s akinek az egyik lova már több mint két esztendeje elpusztult a mostoha tartási körülmények miatt. Az elsőfokú ítéletben négy rendbeli állatkínzás bűntett elkövetésében mondta őt ki bűnösnek a bíróság.

S. S.

Hoszné dr. Nagy Tímea bíró, az Egri Törvényszék sajtószóvivője portálunkat arról tájékoztatta, hogy a bíróság  – halmazati büntetésül – 300 óra közérdekű munka büntetést szabott ki. A közérdekű munkát hetenként legalább egy napon, heti pihenőnapon vagy szabadidejében díjazás nélkül kell végezni.

– A bíróság megállapította továbbá, amennyiben a vádlott a közérdekű munkavégzési kötelezettségének önként nem tesz eleget, a közérdekű munkát vagy annak hátralévő részét szabadságvesztésre kell átváltoztatni. A bíróság rendelkezett a bűnjelek lefoglalásának a megszüntetéséről, valamint kötelezte a vádlottat kétmillió 546 ezer 429 forint bűnügyi költségnek az állam részére történő megfizetésére – mondta a sajtószóvivő, aki jelezte: az ítélet, fellebbezések miatt, nem jogerős.

Mint arról többször is írtunk a vádlott az ingatlanának hátsó részén három lovat és egy juhot tartott. Gondozásukat a horti gazda 2020 év végétől elhanyagolta, az állatok mostoha körülmények között éltek. Az ítéleti tényállás szerint a vádlott az állatokat olyan építményben tartotta, mely alkalmatlan volt arra, hogy a jószágokat az időjárás viszontagságaitól megvédje.

Az építmény erősen bűzlött, az állatok alól hiányzott az alom, a vádlott a helyet nem takarította, takarmányt és vizet csak alkalomszerűen, csekély mennyiségben biztosított, ezért éheztek a jószágok. A tartásra alkalmatlan körülmények, a takarmány és ivóvíz hiánya miatt a vádlott egyik lova elpusztult, ám ő a lótetemet az istállóból nem szállíttatta el, azt a helyszínen hagyta.

Az állatokkal szemben alkalmazott bánásmód alkalmas volt arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását, pusztulását okozza. A háziállatok szenvedésének a nyomozók 2021. február 25-én tartott intézkedése vetett véget, a másik két ló csak így menekült meg a biztos haláltól.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában