Identitás

2023.06.07. 17:29

Petőfi körtefájának oltványait adományozták Abasáron + fotók

Az Abasári Népfőiskola Alapítvány célja, hogy erősödjön a nemzeti identitásunk.

Sz. Sz. I.

Öt település együttműködésének első állomása

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szerdán öt Petőfi körtefája oltványt adományozott az Abasári Népfőiskola Alapítvány Abasár, Kisnána, Feldebrő, Gyöngyöspata és Gyöngyössolymos községeknek az Aba Sámuel örökségével kapcsolatos együttműködésük szimbólumaként. A népfőiskolai alapítvány a Magyar Kultúra Alapítványhoz benyújtott sikeres pályázatának köszönhetően kapta az oltványokat. Mint arról portálunkon már beszámoltunk, a Petőfi körtefája program során olyan facsemetékre lehet pályázni, amelyek őse Székelykeresztúron állt a Gyárfás-kúrián. Itt töltötte Petőfi Sándor 1849. nyarán az utolsó estéjét a végzetes segesvári csata előtt. A vacsora után többen is látták, hogy híres költőnk a körtefa alatt ült, és vélhetően legutolsó versét írta. Annak a körtefának az utódját még a XIX. század második felében mentette meg egy Petőfi-kultuszt ápoló székely ember. Nemrégen Kovács Gyula erdész tovább oltotta a körtefa utódainak termőágát. Ebből kapott az Abasári Népfőiskola Alapítvány is. 

Az abasári Saári Közösségi Házban tartott átadó ünnepségen Grócz Zsolt, az Abasári Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy az öt település együttműködésének az első megnyilvánulása a facsemeték átadása.

– A facsemetékkel kapcsolatban szólnunk kell a Tündérkert-mozgalomról, melynek célja az őshonos gyümölcsfajták megőrzése és megmentése. Kovács Gyula erdész nevét ki kell emelnünk, ő a mozgalom egyik alapítója, s ő kutatja fel a Kárpát-medencében az őshonos magyar fajtákat, majd ápolja, szaporítja és oltja őket. Szólnunk kell Magyari Hajnalkáról, Abasár szülöttjéről is, ő hívta fel a figyelmünket a mozgalomra. Szeretetteljes üdvözletét küldte a mai alkalom résztvevőinek Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész is, aki szintén alapító tagja a Tündérkert-mozgalomnak.

Petőfi Sándor születésének bicentenáriumi éve tiszteletére 200 körtefát oltottak le arról az eredeti fáról, amely alatt a költő utolsó estéjét töltötte. Nekünk és az utódainknak is fontos hinni ebben, mert ha így teszünk, akkor sokáig tudunk nemzetben gondolkodni, megmarad és erősödik a nemzeti identitásunk. Ez a szándékunk a facsemeték elültetésével is – mondta Grócz Zsolt.

Markó Anita, a közösségi ház megbízott intézményvezetője felolvasta Kányádi Sándor Haldoklik az öreg tanú című versét, amely arra a körtefára utal, amely alatt Petőfi az utolsó estéjét töltötte. Elmondta azt is, a majdan beérő gyümölcsről annyit lehet tudni, hogy lédús, igen ízletes, egyszínű sárga, őszi körtefajta. Az alapítvány kuratóriumi elnöke ezután átadta a facsemetéket a települések megjelent képviselőinek. Az oltványokat Gyöngyöspata nevében dr. Balogh-Pap Orsolya jegyző, Kisnána képviseletében Krizsóné Kakuk Éva közösségszervező, könyvtáros, Gyöngyössolymos részéről Asztalos Miklós polgármester, Feldebrő nevében Jakab Ernő János polgármester, Abasár részéről pedig Kazsu Attila polgármester vették át. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában