Születésnapos suli

2022.05.21. 15:36

Visszamentek kisdobosnak: időutazással ünnepelt Bánhidán a 90 éves Jókai iskola (képek)

Nagy ívű gálával kívántak boldog születésnapot iskolájuknak a jókais diákok és pedagógusok. Műsorukat a város és az intézmények vezetőinek, volt pedagógusoknak és a szülőknek adták elő.

Sugár Gabi [email protected]

Forrás: 24 Óra

Fotó: S. G.

Jóval a várossá válás előtt, 1932-ben adták át a Jókai Mór Általános Iskolát. A bánhidaiak építették a kétszintes létesítményt, amelynek az alsó szintjén tanultak a gyerekek, az emeleten laktak a pedagógusok – árulta el felvezetőjében Makszimné Pálfi Enikő, az intézmény igazgatója.

A születésnapra érkezett néhány pedagógus azok közül is, akiket évtizedek kötnek az iskola falaihoz. Dévai Józsefné, Annus néni ide járt iskolába, majd első és utolsó munkahelye is a Jókai volt, de Nagy Antal Csabáné, Zsuzsa néni e falak között látta meg a napvilágot, mivel szülei is itt tanítottak. Még ma, nyugdíjasként is visszajár, mint óraadó. 

– Csodálatos pillanat ez egy intézmény életében – kezdte köszöntőjét Szücsné Posztovics Ilona polgármester, aki méltatta az itt folyó szakmai tevékenységet. Dr. Takács Ádám, a Tatabányai Tankerületi Központ szakmai vezetője az otthon és kultúrateremtő szerepéről szólt, majd Benyeczkó Ilona az iskolák nevében üdvözölte a 90 éves Jókait. 

Elsötétült a színpad, bekapcsolták az időgépet. Két diák volt az idegenvezető a különleges utazás során. Hat nyelven láthatott és hallhatott a közönség jeleneteket az iskola elmúlt kilencven évéből, amely a Bánhidai Szlovák Nemzetiségi Dalkör kis műsorával indult. Bepillantást nyerhettünk latin órába, egy orosz dal is felcsendült, kisdobos nyakkendőben zakatolt a vonat hegyek-völgyek között, majd tábortűz mellett csendült fel a Börtön ablakában. A 70-es, 80-as években Peti állt a ház előtt, majd a kétezres évekből egy humoros dalátköltés és az online tanulást idéző jelenet csalt mosolyt a nézők arcára. A műsor után pedig megérkezett a hatalmas szülinapi torta is. 

Makszimné Pálfi Enikő elmondta: büszkék az intézmény szellemiségére, amely középpontjában az elfogadás és a tehetséggondozás áll. Az itt dolgozó pedagógusok nagy része évtizedek óta a tantestület tagja. Hozzátette: nagy változás előtt állnak, hiszen beadták a fenntartóváltási kérelmet. Szeretnék, ha szeptembertől a Bánidai Szovák Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásába kerülnének. 

Dévai Józsefné, Annus néni az ünnepség után elmondta: még most is jól emlékszik arra a pillanatra, amikor 1942-ben elsősként belépett az iskola kapuján. Később, amikor elvégezte a főiskolát első munkahelye is a Jókai lett. A legnehezebb számára az volt, hogy volt tanárait tegezze. Innen is ment nyugdíjba. Volt diákjaira és munkatársaira is nagy szeretettel gondol vissza. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában