Emlék

2022.08.10. 15:38

Elhunyt az esztergomi-dorogi egyesített kórház első igazgatója, mindenki Dezső bácsija

Életének 94. évében, augusztus 9-én elhunyt dr. Zsembery Dezső, Dorog díszpolgára, az esztergomi és a dorogi kórház volt igazgatója.

Kemma.hu

Dr. Zsembery Dezső

Forrás: Facebook/Vaszary Kolos Kórház

Mint esztergomi Vaszary Kolos Kórház Facebook-posztban életútját részletezték, Dr. Zsembery Dezső, mindenki Dezső bácsija 1928-ban született. 1967-től a Dorogi Járási Kórház Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa, majd kinevezését követően a kórház igazgatói teendőinek ellátására is megbízást kapott. Ő volt az Esztergom-Dorog Egyesitett Kórházak első kórházigazgatója 1969-72 között.

Komárom-Esztergom Megyéért, dorogi Pro Urbe, Év Egészségügyi Dolgozója díjakat is kapott, de emellett A Kultúra Pártfogója, a Dorog díszpolgára címet is kiérdemelte és a Dorogiak a Dorogiakért emlékplakettet is átvehette.

Dr. Zsembery Dezsőt 2019-ben Komárom-Esztergom megyei Príma-díjra is jelölték közművelődés kategóriában, ekkor megkapta a Jubileumi Príma-díjat.

Belgyógyász, gasztroenterológus, reumatológus szakképesítéseket szerezve fontos szerepet töltött be a térség belgyógyászati ellátásának modernizációjában, a gasztroenterológia, a reumatológia és a nefrológia területén országos elismertséget biztosított az intézmény munkatársainak. Kórházvezetőként a szülészeti pavilon és a gazdasági épületkomplexum létrehozásában elévülhetetlen érdemeket szerzett. Szerénysége, empatikussága, türelme, becsületessége jelentett követendő példát, alázattal teli gyógyító szemlélete több orvosgenerációnak mutatott helyes irányt, emelték ki.

Sokévtizedes elkötelezett gyűjtőmunkájának hála olyan kiállítások köszönhetőek neki többek között, mint a dorogi Orvosportrék, vagy a Töredékek, Babits Mihály művészbarátai Esztergomban.

Magángyűjteményéből többször is nyílt kiállítás például Esztergomban és Tatán is.

De a művészeti íróként is ismert lokálpatrióta helytörténeti kutatómunkájával sokat tett Dorog és környéke egészségügyi, képzőművészeti múltjának feltárása érdekében is.

„Családja fájdalmában osztozva emlékét szeretetben, megbecsülésben megőrizzük, életpályáját a fiatal orvosgenerációk számára követendőnek tartjuk.”

– tette hozzá a kórház vezetése posztjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában