Dokumentumregény

2022.08.10. 17:30

Egy csolnoki blues-rock rajongó magyar kalandjai Ausztriában

Emigráns blues címmel jelentetett meg dokumentumregényt Pfeiffer Gábor basszusgitáros. Korábbi kötete, a Lábnyomok sárban című sváb családregény után ezúttal fiatalkorát, annak katonaéveit, majd későbbi nyugat-európai munkavállalásának fordulatos epizódjait fűzte egy kötetbe, melyben a fejezeteket kedvenc zenekara és mentora a Hobo Blues Band, illetve Földes László Hobo dalszövegeivel jelzi.

P. Z.

Fotó: SIMARAFOTO

A mára nemhogy apa, de akár nagyapa korba lépő nemzedéknek szánta új könyvét Pfeiffer Gábor. A kötet érdekessége, hogy az egy nagyon személyes beszámoló egy negyvenes férfi vendégmunkásként való ausztriai élményeiről, katonáskodásról, de a beatnemzedék jeleseihez igazodva az egészet felfoghatjuk Kerouac híres regényéhez mérten amolyan „road novel”-nek. Az író már a fülszövegben sem rejti véka alá, hogy nem kíván megértést lejegyzett sorsa iránt azoktól, akik tőle eltérő korúak és nem ismerik a magyar blues-rock ikont, s így határozza meg könyve irányát:

„Ha az ötvenes-hatvanas években születtél és voltál még katona vagy úttörő, ha szereted Hobo szövegeit, dalait és elmondhatod magadról, hogy szinte az egész életedet végigkísérték; ha érdekelnek egy vendégmunkás viszontagságos kalandjai; ha haza készülsz, vagy éppen most mennél külföldre dolgozni – akkor jó könyvet tartasz a kezedben.”

A könyv fő témájának alapját a 2012-től 2018-ig tartó időszak feldolgozása jelenti, amikor az író Ausztriában dolgozott, mint vendégmunkás. A különféle epizódok, kalandok színes sorát nemcsak Hobo-idézetek, de Pfeiffer az alatt a hatéves emigráns időszak alatt készült saját versei, novellái is kiegészítik. A fentiek figyelembevételével így aztán egyfajta Pfeiffer Gábor- és Hobo-szöveggyűjtemény parafrázist is tart a kezében az olvasó. A könyv megírásának, összeállításának céljáról a szerző így vall:

„Korlenyomatnak szánom ezt a naplót, mert kis hazánkból rengeteg ember indult útnak az utóbbi években, évtizedekben, ki-ki, más és más indokkkal, és talán tíz, húsz, harminc év múlva is érdekes lesz olvasni ezekről a mindenkori vándorlegényekről.”

A könyv címéről Pfeiffer egy helyen megjegyzi, hogy a blues azért, mert… mert a Hobo és mindaz a zeneiség, szövegvilág, ami őt a nehéz időkön átsegítette. Az alpesi országban tett utazásnak pedig több állomásai is volt, így Krenglbach, Wiener Neustadt, Würflach, Innsbruck, Sankt Pölten, Linz, Gallspach és Wallern an Der Trattmach. A két és félszáz oldalas kötet tehát számos helyszínt érintően ad leírást az ottani életről, a helyszínek milyenségéről is. Pfeiffer Gábor könyve ekként több műfajt is felvonultat: útikönyv, élménybeszámoló, vers- és novella összeállítás, Hobo-füveskönyv változat, kordokumentum, szociográfia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában