Ünnepi pillanatok

2022.12.03. 20:23

Dr. Nágl Katalin és Jackl Károly vehette át az idén a Bánhidáért Emlékérmet (fotók)

A közösség érdekében tevékenykednek.

Sugár Gabi

Az emléktábla avatáson balról Gyüszi László, Visegrádi József, Szücsné Posztovics Ilona és dr. Németh Imre

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A Borbála napi hangverseny előtt adták át a Puskin Művelődési Házban a Bánhidáért Emlékérmeket. A szlovák dalkör énekes köszöntése után Vankó Éva, az intézmény vezetője felvezetőjében elmondta: tizenöt esztendeje szervezi meg a Bányász Fúvószenekar Soltész Kálmán vezetésével a hangversenyt, s ehhez 2008-tól kapcsolódik az éremátadás is. A Szunyogh László szobrászművész által tervezett emlékplakettet azoknak ítélik oda, aki sokat tettek a városrészért és a városért, s jó példával állnak a közösségek előtt.

Balról: Visegrádi József, Jackl Károly, Mazalin Zoltánné és dr. Nágl Katalin
Balról: Visegrádi József, Jackl Károly, Mazalin Zoltánné és dr. Nágl Katalin
Fotós: Novotni Ákos / Forrás: 24 Óra

Visegrádi József, a Bánhidai Baráti Kör elnöke üdvözölte a megjelenteket, majd Mazalin Zoltánné, a szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke beszélt Szent Borbáláról, a városrész és a bányászat kapcsolatáról. 

Szücsné Posztovics Ilona polgármester kiemelte: büszke arra, hogy a város elődtelepülésein élők hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre, s újakkal gazdagítják azokat. Ilyen az emlékérem átadás is, amellyel azokat jutalmazzák, akik közvetlen közelükben dolgoznak a közösségért.

Gyüszi László emlékére
Emléktábla avatással indult a Bánhidáért Emlékérem átadásának ceremóniája a Puskin Művelődési Ház mellett. A Bánhidáért Baráti Kör elnökének, Visegrádi Józsefnek a kezdeményezésére állítottak emléket Gyüszi Lászlónak, aki tanárként, helytörténészként kutatta Bánhida és a város múltját. Tatabánya díszpolgára 1929-ben született és 2019-ben hunyt el. Dr. Németh Imre felelevenítette életének fontosabb állomásait, majd fia, Gyüszi László érzelemdús hangon emlékezett édesapjáról.

A Baráti Kör Egyesület javaslata alapján dr. Nágl Katalin, a bánhidai gyermekkörzet kiváló orvosa vehette át az emlékplakettet, aki már csaknem negyven esztendeje, több generáció ifjait gyógyította, s nyújt támogató segítséget a családoknak. 

A szlovák nemzetiségi önkormányzat javaslatára elismerésben részesült Jackl Károly, aki Bánhidán nőtt fel. A településrész szinte minden rendezvényén jelen van, s fényképezőgépével megörökíti a történéseket. Tevékenységével segíti a hagyományok ápolását, a helyi kulturális örökségek megőrzését. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában