Hallgatás

2022.12.03. 07:39

Újrajelöltségbe menekülne a dollárbaloldal-botrány elől Karácsony Gergely

A főpolgármester hallgat a guruló dollárokról, helyette az újrajelöléséről beszél, noha nem biztos, hogy a pártok

Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. november 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Kinevezték Kendernay Jánost, az LMP egykori férfi társelnökét a budapesti városdiplomácia vezetőjének – tette közzé Karácsony Gergely egy Facebook-bejegyzésben pénteken. Kendernay annak a Korányi Dávidnak a helyét vette át, aki a dollárbaloldal kampányfinanszírozási botrányának az egyik kulcsfigurája. A főpolgármester szeptember végén, a dollárbaloldal botrányának kipattanása után jelentette be, hogy a New Yorkban élő, távmunkában dolgozó Korányi szerződését az év végéig megszüntetik, „és valamilyen más formában dolgozunk együtt” – írja a Magyar Nemzet.

A főpolgármester köszönetet mondott Korányi munkájáért, és külön kitért a Budapest Fórum a Fenntartható Demokráciák Építéséért elnevezésű konferencia megrendezésére is, amelynek támogatói között előkelő helyen szerepelt a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok.

Mint ismert, a Korányi által vezetett Action for Democracy (AfD) nevű szervezeten keresztül a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomnak juttatott csaknem hárommilliárd forintból finanszírozták az óriásplakátokat, a Facebook-, valamint a YouTube-hirdetéseket. Korányi az utolsóként regnáló baloldali miniszterelnök, Bajnai Gordon mellett a Miniszterelnöki Hivatal kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkára volt, majd 2009-ben elkísérte a volt kormányfőt az ENSZ-közgyűlés 64. ülésszakának általános vitájára, ahol az egykori miniszterelnök Soros Györggyel is találkozott. A guruló dollárok ügyének legutóbbi fejleményei közé tartozik, hogy Korányi Dávid a Telexen kezdett lázas magyarázkodásba Rákay Philip kommunikációs szakember leleplező videója után.

Beszédes Karácsony Gergely hallgatása is az ügyben, a napokban ugyanis interjút adott Gulyás Mártonnak a Partizán című műsorban, ahol a kérdező nem faggatta a guruló dollárokról vagy arról, hogy miért lépett vissza ígérete ellenére a baloldali miniszterelnök-jelöltek kampányában Márki-Zay Péter javára. Nem került szóba Karácsony 99 Mozgalma és az odafolyt kampánypénzek esete, illetve a korrupciógyanús Városház-gate ügy sem. Annál többet beszélt viszont Karácsony arról, hogy újra szeretné jelöltetni magát a főpolgármesteri posztra. Hangsúlyozta azt is, hogy más ellenzéki vezetőkkel szemben neki nem jelent nagy problémát Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök. Ezenkívül kiemelte azt is, hogy egy közvélemény-kutatás szerint ő a legnépszerűbb jelölt a budapesti városvezetői címre, ám arra nem tért ki, hogy más szervezet még nem nevezett meg aspiránst.

Bár Karácsony az egyedüli esélyesnek tartja magát, egyáltalán nem biztos, hogy a 2019-ben őt támogató pártok ismét felsorakoznak mögötte.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában