Izmokat stimulál

2023.02.06. 14:08

Videó: „csodaruhában” tanulhat meg járni a koraszülött tatabányai kisfiú, Zolika

Különleges ruhát kapott Zolika. Az izmokat stimuláló, 3 millió forintos öltözet a tatabányai koraszülött kisfiú fejlesztését segítheti.

Goletz-Deák Viktória

Zolika folyamatosan fejlődik, most pedig egy speciális ruha is segíti őt ebben

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Vidáman fogad bennünket a koraszülött tatabányai kisfiú, Zolika, miközben kedvenc meséjét nézi. Nyusziugrálással jön elénk, kíváncsian köszönti a látogatót. De már el is tereli a figyelmét az egyik kedvenc zenélő játéka.

Anyukája, Simon Valéria elmondja, ezekkel próbálják rávenni őt a tornázásra. Ha elsétál érte játszhat is vele.

És valóban, Zolika kisebb ösztönzésre szépen teszi egyik lábát a másik után. Bár még édesanyjának és apukájának még tartania, segítenie kell őt közben. Abban, hogy egyszer önállóan is sétálni tudjon, immáron egy speciális Mollii Suit ruha segíti, ami elektromos stimulációval próbálja a fájdalmakat csökkenteni, az izmokat pedig ellazítani vagy éppen aktivizálni.

– A ruha egy órán keresztül van Zolikán, utána pedig még 48 órán át fejti ki hatását. A viselése után érezhetően jobb a tartása és lazábbak a lábai is. Most egy hónapra béreltük ki, ez is 210 ezer forintba kerül. Van lehetőség arra is, hogy megvegyük, ami viszont közel 3 millió forint lenne. Ha kinövi akkor viszont csak a ruhát kellene cserélni, a vezérlőegység megmaradna – magyarázza Valéria, miközben ráadja Zolikára a speciális ruhát.

Jobb, mint Dart Vaderé
A svéd tervezők a ruhát 58 elektródával látták el, amelyet vezérlőegységgel lehet irányítani. Ez utóbbi elektromos jeleket küld viselőjének a ruházat belső oldalán található elektródákon keresztül. A ruhát minden felhasználó számára előre beprogramozzák az egyéni szükségletek szerint.
A Mollii alacsony szintű elektromos áramot használ az izomzat alap feszültségének előidézésére.  Az áram stimulálja a görcsös izmokat. Ha például a bicepsz görcsös, akkor a tricepszet stimulálják, mivel így lehet ellazítani a bicepszet. Ami pedig lehetővé teszi az aktív mozgást és a fokozatos javulást.

A kisfiúnak nem igazán tetszik az öltöztetés, a nadrágot és a felsőt különféle cipzárakkal, patentokkal kell rögzíteni, hogy minél jobban rásimuljon vékony kis lábaira és karjaira. De megéri a küzdelmet, a ruhában sokkal biztosabban ül és áll is. 

– Nézd, csak a térdénél tartom meg, nem is kell külön megtámasztani! Ennyit számít, ha rajta van a ruha – mutatja az édesanya. Azt, hogy kisfiának egyáltalán esélye van arra, hogy álljon vagy járjon, egy barcelonai műtétnek köszönheti.

Mint arról korábban beszámoltunk, Zolikát tavaly karácsony előtt Barcelonában műtötték meg. A beavatkozás során a különböző helyeken letapadt, kötött izmokat bemetszették, ezzel szabadítva fel a kislegény mozgását. Szülei szerint már az operáció is hihetetlen javulást okozott.

A kisfiú korábban nem volt hajlandó ráállni a lábára, nem akarta megtartani magát, annyira fájtak a befeszült izmai. A lábát sem tudta kinyújtani.

Ehhez képest most peckesen, büszkén ácsorog anyukája segítségével. Édesanyja szerint, ha Zolikán múlna, már szaladna ki a világból. Állandóan mozog, megy-jön. A műtét után sem tudták rávenni, hogy pihenjen.

– Mikor megszületett, azt mondták, hogy enni sem fog tudni, csak feküdni fog. Ehhez képest már önállóan közlekedik, még ha nem is szabályosan. És egyedül is ül. Ez a kisfiú már annyi mindenre rácáfolt, annyi erő és kitartás van benne, hogy sokan példát vehetnének róla. Ezért is nehéz megjósolni, hogy a ruhával és a folyamatos fejlesztésekkel mit érhet el. Most úgy gondolják, hogy ha használhatja a ruhát és mellé fejlesztést is kap, egy év után a járássegítővel egyedül is tud majd közlekedni. De Zolikában ennél sokkal több van! Ha megkapja a lehetőséget, önállóan fog járni – mondja határozottan Valéria.

Zolika és édesanyja az elmúlt egy hetet a Pető Intézetben töltötte, ahol a kisfiú speciális fejlesztést kapott. Február végén pedig újabb egy hetes fejlesztésre mennek. A családnak ez hatalmas anyagi terhet jelent, akik a „csodaruha” bérlését, vagy megvásárlását már nem tudják kigazdálkodni. Egyszer már szerveztek Zolika számára gyűjtést a 2,5 millió forintos barcelonai műtét finanszírozására. 

A család most újabb segítséget kér. Ha valaki szeretné támogatni Zolika további fejlődését, a lenti számlaszámra utalhat a családnak. 

Simon Valéria (OTP Bank)
Számlaszám: 11773401-01793381 
Közlemény: adomány Zolikának

Koraszülött volt, nagy küzdő lett
Zolika koraszülöttként, 6 hónap 3 hétre, 980 grammosan született. Huszonöt napig volt lélegeztetőgépen, háromnaposan kétoldali agyvérzést kapott, ami a bal oldalon roncsolta az agysejteket is. Összesen 14 hétig volt a kórházban, közben kapott két tüdővérzést, egy gyomorvérzést, többször besárgult, az intubálástól pedig fertőzése lett.
Amikor már majdnem elérte a hazaengedéshez szükséges két kilót, kiderült, hogy leváltak a retinák a szeméről. Azt mondták, ha nem műtik meg, megvakulhat. Bár az orvosok lemondtak róla, Zolika szülei azóta is fejlesztésről fejlesztésre hordják kisfiukat.
Azonban Zolika hiába kezdett el fejlődni, az izmai nem követik a növekedését. Mintha folyamatosan befeszülnének, csak nyújtásokkal és tornával nem lehet már őket kellően kilazítani. A remények szerint ebben segíthetett neki a most elvégzett műtét és a speciális ruha is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában