Mozdulat

2023.03.26. 12:19

Rászorulók mozgásfejlesztését szeretnék támogatni Tatabányán

Mindenkit Illet a Mozdulat, azaz a MI a Mozdulat Alapítvány a közelmúltban startolt a megyeszékhelyen. Öt lehengerlő ifjú hölgy, akik programokkal, akciókkal kívánják segíteni a fogyatékkal, vagy állami gondozásban élő gyerekeket, fiatalokat.

Sugár Gabi

Az alapítók: balról Szőlősi-Ordacsi Zsuzsanna, Pintili Gabriella, Bagó Zsófia és Klemencz-Gottfried Nikoletta. A háttérben Németh Angéla

Forrás: Beküldött

A kedves invitálásra sorra érkeztek a hölgyek. A MI a Mozdulat Alapítvány házigazdái egyforma pólókban készültek az érkezők fogadására, s közben vendégelőadójukkal egyeztettek. A terem végén pedig illatterápiás asztal várta az érdeklődőket Tatabányán.  

Első adománygyűjtő rendezvényük középpontjában igazi csajos téma állt. Németh Angéla stílustanácsadó beszélt arról: miként lehetne megreformálnunk a ruhatárunkat, s milyen hatékony módszerekkel tehetjük átláthatóvá a gardróbot. A gyülekezés alatt faggattam Klemencz-Gottfried Nikolettát, az alapítvány elnökét, aki a fiatal szervezet közösségi oldalán így indította a bemutatkozását: "adakozni nem csak teli pénztárcából lehet. Ha a szívedben gazdagság van, megtalálod a segítségadás útját.” Ezért hívták kis közösségüket életre 2021-ben. 

– Alapítványunk célja a sajátos nevelési igényű gyermekek, sérült, fogyatékkal élő felnőttek életminőségének javítása, testi és mentális állapotuk fejlesztésének elősegítése, támogatása, különös tekintettel a rászoruló családokban, illetve állami gondoskodásban élőkre – kezdte ismertetőjét Nikoletta.

A kis hős

Pintili Gabriella kislánya, az 5 és fél éves Natasa révén tapasztalja a fejlesztésekkel kapcsolatos nehézségeket. Kislánya hipoton, s egy ritka genetikai betegséggel született, amely a mozgáskoordinációját szűkíti. Fejlesztésekkel még szinten tartható, de néhány év múlva akár kerekesszékbe is szorulhat. 
– Nehéz volt felállni abból a sokkból, amit éreztünk, mikor a kivizsgálások után szembesültünk a valósággal. Két évvel ezelőtt az egész évünk erről szólt, hiszen sok dolgot el kellett engedünk, amelyek a lányunk jövőbeni életével volt kapcsolatos. Tavaly már az útkeresésről szólt az életünk. Megtaláltuk a megfelelő terápiákat, a fejlesztéseket, amelyek révén Natasa állapota nem romlik. Tudjuk, mekkora jelentősége van a mozgásnak, ezért is csatlakoztam az alapítványhoz.
Natasa normál óvodába jár, ügyesen veszi az akadályokat. Rendszeresen járnak fejlesztésekre, sokat dolgoznak azért, hogy az állapotromlás minél később következzen be. Natasa rácáfol az orvosok jóslatára: remekül érzi magát a kis hős.

Programokat, akciókat szerveznek, ahol adományokat gyűjtenek, s ebből kívánják finanszírozni a rászorulók fejlődését elősegítő terápiás eljárásokat. Céljuk elérése érdekében cégekkel, más társadalmi szervezetekkel is felveszik a kapcsolatot. Persze fontos számukra, hogy olyan közösséget teremtsenek, ahol jól érzik magukat a támogatók is. A fórumokon hasznos információkkal gazdagodhatnak, és kikapcsolódhatnak annak tudatában, hogy mindeközben egy jó ügyet szolgálnak.

Különböző területről érkeztek az alapítók. Nikoletta Kömlődön dolgozik a Hegyháti Alajos Általános Iskola, Készségfejlesztő Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthonban. Nap mint nap azonosul a rászorulók helyzetével. Ugyanakkor edzőként is tevékenykedik, s tudja, a mozgásfejlesztés a különlegességgel élő gyerekek előmenetelének kulcsa. Bagó Zsófia konduktorként dolgozik, Pintili Gabriella érintett szülőként csatlakozott a csoporthoz és Szőlősi-Ordacsi Zsuzsanna, valamint Szlafkai Éva  a marketing és a grafikai tevékenységekbe tudja erősíteni a csapatot.

Nikoletta örömmel mesélte: van már egy támogatott kisfiú, akinek az Első Lépések Fejlesztő Központban biztosítanak szenzoros integrációs terápiás fejlesztést. A családsegítő intézettel vették fel a kapcsolatot, s ők hozták össze a rászoruló családdal. Nikoletta mesélt a nehézségekről is: sokszor az is gondot okoz, hogy a szülők, hozzátartozók elvigyék a fejlesztésekre a gyerekeket. 
Havonta, minden harmadik csütörtökön szeretnének majd szervezni egy-egy rendezvényt, s az itt befolyt összegből támogatják a rászoruló gyerekek mozgásfejlesztését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában