Szüret előtt jó tudni!

2023.04.01. 07:00

​Már Tatabányát is beborította a medvehagyma, de a szedése előtt ezeket tudnod kell!

Dübörög a medvehagymaszezon. A tavaszi nap első sugarai már márciusban kicsalják a földből az ízletes fűszernövényt, amely vármegyénkben több helyen is fellelhető. Magánszemély naponta saját felhasználására kettő kilogrammot gyűjthet állami, nem védett területen. Összegyűjtöttünk néhány hasznos információt a szürethez.

Kemma.hu

Jó, ha indulás előtt informálódnak: hol lehet és hol tilos szedni a fűszernövényt

Forrás: 24 Óra

Fotó: SG

​Tatabánya határaiban ilyenkor zöldbe borul az aljnövényzet. Összefüggő medvehagyma-szőnyeg várja több helyen az ínyenceket, akik szinte alig találnak keskeny csapásokat.

A Vérteserdő weblapján a tanösvények között az első a medvehagyma tanösvény. A másfél kilométer hosszú, 8 állomásból álló séta is Tatabánya határában, Síkvölgyön található. A sétaút könnyűszerrel végigjárható, kiinduló pontjába tér vissza. Kicsit nehezen lehet megtalálni, de 6-os autóbusz szénszállítói úti megállójától indulva könnyen elérhető. Óriási előnye, hogy a séta folyamán elhelyezett kis táblákon megannyi hasznos információt olvashatunk a növényről, s kiváló receptek is fellelhetőek. A medvehagyma gyűjtésének szabályait, és a szedés veszélyeit ismerhetik.

A medvehagyma a nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is. Leveleit tavasszal, a virágzás előtt kell leszedni, és a legjobb frissen felhasználni, mert szárítva gyógyhatása gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.

Márciusban már zöld levelek borítják a medvehagyma lelőhelyeket
Márciusban már zöld levelek borítják a medvehagyma lelőhelyeket
Fotós: SG / Forrás: 24 Óra

Gyűjtéskor azonban rendkívül fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a hasonló körülmények között élő májusi gyöngyvirággal illetve az őszi kikericcsel. Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok. Nagyon fontos hát figyelmesen szedni a medvehagyma leveleit. 

A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem. Ha bizonytalan valaki, érdemes ezt figyelembe venni. A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak; virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak. A medvehagymához alakban közelebb álló kikericsnek pedig más az élőhelye: a medvehagymával ellentétben füves réteken, napfényes mezőkön nő. 

A Vértes nagy részén nem szedhető medvehagyma
Fontos figyelembe venni: a Vértes nagy részén nem szedhető a növény.A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott a medvehagyma gyűjtése. A természetes hazai medvehagymaállomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Fontos tudni még, hogy magánszemély naponta saját felhasználására 2 kilogrammot gyűjthet állami, nem védett területen. Természetvédelmi területen a gyűjtése egyértelműen tilos!

Kirándulás és „szüret” előtt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) erdőtérképe segít a tájékozódásban. Az erdőtréképükön a menüben a „Védettség”-et kell kijelölni (minden mást jelöletlenre állítani), majd a területre közelíteni, ahol medvehagymászni szeretnénk. Ha a térkép lila vagy sötétzöld, akkor védett természeti területen vagyunk, ahol nem szabad  szedni. Ha viszont sárga vagy színezés nélküli a terület, akkor készíthetjük a kosarat. 

Felhasználása
Nagyon sokféle bántalomra használható. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pesztóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Régi, népi étel (pl. beré) különleges ízhatású változatát adhatja. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek. További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy sok élelmiszeripari cég alkalmazza különböző alaptermékeik ízesítéséhez. Például: medvehagyma pesztó, Medvehagyma olívaolajban, medvehagyma só, medvehagymás mustár, medvehagymás torma stb.

Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb ha lezárt nejlonzacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. Tartósíthatjuk továbbá olajban. Ez esetben a száraz leveleket leöntjük olívaolajjal és kész. A friss medvehagymát kicsit tovább tarthatjuk frissen ha vákuumcsomagoljuk. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában