Fontos figyelmeztetés

2022.05.20. 14:44

Ismét unokázós csalók próbálkoznak Győr-Moson-Sopron megyében

Az elmúlt napokban több bejelentés is érkezett a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére, miszerint idős személyeket csalók próbáltak becsapni és így pénzt kicsalni tőlük.

kisalfold.hu

Forrás: Pixabay

A hasonló esetek kapcsán a rendőrség arra figyelmeztet, hogy az úgynevezett unokázós csalók telefonon hívnak fel idős embereket. Ezeknek a bűnözőknek jellemzően az idős –hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes éveikben járó- egyedül élő emberek a célpontjaik. 

Az elkövető a kiszemelt áldozat hozzátartozójának – legtöbbször unokájának, gyermekének - adja ki magát. Azt állítja, hogy az "unoka" valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett, tartozása van és emiatt fogvatartják), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka,  azt mondják, hogy nem tud ő elmenni a pénzért, ezért elküld (esetleg taxit küld️) a pénzért, esetleg ékszerekért.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság legfontosabb tanácsai annak érdekében, hogy ne váljanak áldozattá az idősek:

  • Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!
  • Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket: pl. Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?
  • Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!
  • Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt!
  • Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!
  • Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!
  • ️A legfontosabb, hogy a család, a rokonok, a barátok sokat beszélgessenek a veszélyeztetett korosztállyal erről a jelenségről, a bűnelkövetésnek ezen formájáról. Készítsék fel idős hozzátartozójukat arra, hogyha ilyen jellegű telefonhívást kapnak, mik a teendők.

Ezeknek a tanácsoknak a betartásával, illetve az idősekkel való folyamatos kapcsolattartással, beszélgetéssel, az egymásra való odafigyeléssel többnyire megelőzhető, hogy a bűnözők visszaéljenek a gondoskodó szeretettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában