Nem hagyták el az örökséget

2022.05.21. 11:59

Osli testvérpár, akiket a munka is összeköt: családban marad az ácsszakma szeretete - fotók

Könnyű felismerni a Kozma-házat, cégér jelzi, hogy itt bizony egy ácsmester lakik, de már az emeletre ívelő lépcsőn is látszik, hogy értő kezek munkája. Az Osliban élő, ácsként dolgozó Kozma Zoltánt és Tibort nemcsak a testvéri kötelék, de idestova 26 éve a munka is összeköti.

Kustor Réka

A testvérpár, Kozma Zoltán és Kozma Tibor (szemüvegben) ácsként dolgozik, munkájukat látványosnak, változatosnak tartják. Fotó: Kustor Réka

Kozma Zoltán az idősebb, az asztaloshivatásból lavírozott át a rokonszakmára, míg Tibor egy merőben más pályában gondolkodott eleinte. Fodrászként végzett, végül egészségügyi indokokból váltania kellett. Az ezredfordulón közösen „visszaültek” az iskolapadba és kitanulták az ácsszakmát. – Anyai ágon a nagyapánk sok ácsmunkát végzett, a dédapánk pedig ácsmester volt – kezdte Tibor, akinek három fia van. Levente már a nyomdokaiba lépett, Gergő szintén e szakot választotta, a legkisebb, a tízéves Bendegúz pedig ugyancsak ezt az irányt fontolgatja.

– Levente Franciaországban van két éve, egy többéves továbbképzési programon vesz részt – emelte ki a méltán büszke apuka. A Compagnon-rendszerben eltöltött évek alatt fia nemzetközileg is elismert mesteri címet, az ehhez szükséges magas szintű szakmai tudást kap. A középső fiú most végez a tanulmányaival. – A terveink szerint együtt dolgozunk a jövőben – jegyezte meg Tibor. Zoltán szintén szeretettel beszél gyerekeiről.

Az unokatestvérek mindegyike a sport terén is sikeres. Lányai, Rebeka és Maja is kijutottak a karate EB-re, Rebeka bronzéremmel tért haza, akárcsak korábban Levente, ahogy Gergő is szerepelt volna, de ezt a járvány meghiúsította. Zoltán fia, Bálint hatodikos, remélhetőleg ő is követi majd apját a szakmaválasztásban. Kozmáék bíznak fiaikban, rátermettek, kötelességtudóak, remélhetőleg jó szakemberek lesznek, általánosságban azonban utánpótlás esetén főként az elhivatottság terén van még mit javítani.

A megbízásaikról elmondták, zömében Oslitól Kapuváron át Sopronig dolgoznak. – A kőművesek általában nyáron végeznek a munkával, így nekünk az ősz a főszezon – mondta Zoltán, s arra is kitért, mit szeret a szakmájában. – A kihívásokat, mert az mindig akad. Látványos, mindig más, mindig máshol zajlik és változatos – mondta. Az alapanyagárról megtudtuk, hogy az elmúlt egy évben közel a háromszorosára emelkedett, hiányuk faanyagból nincs. 

– A legnagyobb munkánk Nagycenken volt, ahol 3200 négyzetméternyi tetőt készítettünk, két éve kezdtük, szakaszosan dolgoztunk rajta, idén fejeztük be. A legkülönlegesebb pedig a hegykői csipkemúzeum volt, amiért 2016-ban nívódíjat kaptunk – tudtuk meg Tibortól. 

A testvérpárnak ugyanaz a hobbija, bár sok idejük nincs rá, horgászni szeretnek. – Én idén mindössze kétszer voltam, ezúttal sem fog betelni a horgásznapló – mondta mosolyogva Zoltán. Ebből is látszik, munka van elég. Hirdetniük sosem kellett, a Kozma testvérek a szakmájukban ismertek és elismertek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában