Spirituális kommunikáció

2022.05.24. 13:53

Zarándokút a Vatikánba - 3. nap: mise Szent Péter sírjánál - fotók

"Olyanok vagyunk, mint a betegek. Reményre van szükségünk nem bizonyosságra" - foglalta össze a zarándoklat üzenetét a ma reggeli vatikáni magyar mise után dr. Pellek Sándor, a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend nagyperjele.

Werner Krisztina

Még üres volt a Szent Péter tér, amikor megérkezett a zarándokcsoport a Szent Péter Bazilika Magyarok Nagyasszonya kápolnájába, ahol Németh Norbert a Pápai Magyar Intézet rektora, és Pindzsu István máriapócsi görög-katolikus atya celebrált.

Németh Norbert elmondta, hogy milyen nagy jelentőséggel bír a magyar katolikus egyház számára, hogy Szent Péter sírjától néhány méterre imádkozhatnak a magyarok. A kápolnát 1980-ban II. János Pál szentelte fel, győri szála, hogy a közelmúltban egészült ki a szentek és boldogok galériája Boldog Apor Vilmos püspök, vértanú alakjával, amit Lebó Ferenc szobrászművész készített.

Meglepően kiemelt szívélyességgel fogadták a zarándokokat, ami vélhetően a lovagrend presztízsének szólt. A lovagrend jogi státusza terület nélküli államforma, ami annyit jelent, hogy tényleges vagyon nélkül működhetett a legmagasabb szintű diplomáciai formában. A Szent Sír Lovagrend és a Máltai Lovagrend mellett az egyik legbefolyásosabb testület a Szent Lázár, fogadtatásuk a Vatikánban baráti. Dr. Pellek Sándor a lovagrend magyarországi nagyperjele 3 éve tölti be  pozícióját, elismert diplomáciai sikerekkel. Tekintettel arra, hogy a rend küldetése a leprások kezelése, a vezetőség abban volt érdekelt, hogy olyan személy legyen élükön, aki hitelesen képviseli küldetésüket.

Dr. Pellek Sándor katonaorvosként Afganisztánban szolgált 2003-tól 2005-ig. Kabulban a német katonai kórház klinikai igazgatójaként foglalkozott leprás betegek kezelésével. Meglepő, de a lepra ma is létező probléma, a klímaváltozás miatt ismételten a figyelem középpontjába kerülhet.

A nagyperjel néhány akciójukat megemlítette, kiemelt fontosságú volt a Covid járvány alatt a csehországi szervezetnek nyújtott pénzügyi támogatásuk illetve a Hungary Helps program keretében ghánai és ugandai gyerekek számára szervezett online oktatás. Dr. Pellek regnálása alatt az indiai állammal közreműködve az oxdordi egyetemmel közösen a világhírű Rabindranáth Tagore költő 150. születési évfordulóját közösen ünnepelték. A római zarándoklatról úgy fogalmazott, hogy célja a különböző társadalmi csoportok szellemi integrálása, a spirituális kommunikáció közös gyakorlása.

A szervezésben több segítőjük aktívan vett részt. Pintér Lajos orvosprofesszor a vatikáni sürgősségi osztály volt vezetője az információs csatornák megnyitásában, Murinko Attila ezredes, Rómába akkreditált katonai attasé a Szentszék irányába nyitott ajtókat.

Holnap pápai audienciára készül a csoport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!