A néző véleménye számít

2022.08.13. 13:26

Közönségbarát darabokat mutatnak be az új évadban a soproni színházban

A Soproni Petőfi Színház közönségkutatást tart augusztus hónapban annak érdekében, hogy megismerjék a nézők igényeit. A színház jövőjéről is beszámolt Ragány Misa, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Papp Fanni

A közönség igényeire kíváncsi a következő évad összeállításában Ragány Misa. Fotó: Szalay Károly

A közönségkutatás célja, hogy a Soproni Petőfi Színház nézői környezetét és igényeit részletesebben megismerjék, illetve hogy könnyebben találják meg a közös metszéspontokat a potenciális nézőkkel, résztvevőkkel a kereslet-kínálat elve alapján a játszóhely munkatársai. – A kulturális marketingben bevett szokás közönségkutatást végezni, bár szerintem országos szinten kevesen alkalmazzák a módszert. Nekem első perctől fogva nem volt kérdéses, hogy szeretném felmérni a soproni közönség igényeit. A kérdőívben huszonkét egyszerű kérdésre várjuk a válaszokat, amik demográfiai, szociológiai és gazdasági témaköröket érintenek, természetesen a színházba járási szokások mellett. A válaszokat egyaránt várjuk színházba járóktól és nem járóktól – mondta el Ragány Misa. Hozzátette, szeptember 3-ig adhatja le a kérdőívet az, aki szeretne részt venni a nyereményjáték-sorsoláson, de azután is örömmel fogadják a beérkező információkat. 

A kérdőívek elérhetőek és kitölthetőek online a színház honlapján, közösségi oldalain, valamint nyomtatott formában a helyi újságokban és a Pro Kultúra intézményeiben. A kérdőíves kitöltők között, akik hozzájárulnak adataik megadásához, az évadnyitó színházi gálaesten a Mária-szobornál szeptember 3-án 20 órakor értékes nyereményeket sorsolnak ki. 

– A következő évadot már januárban meghirdettük A kö­­zönség évada címmel. A szezon nem titkoltan azzal a szándékkal kapta ezt a címet, hogy visszacsalogassuk a nézőinket a színházba, és közönségbarát darabokat mutassunk be annak érdekében, hogy az elmúlt két év után minél több nézőt köszöntsünk újra a nézőtéren. A közönség évadát követő műsor-összeállításnál szeretném felhasználni a közönségkutatás eredményeit – fűzte hozzá az Pro Kultúra ügyvezetője. A közönség ­­éva­­­­­dában olyan nemzetközileg népszerű darabokat mutatnak be, mint például a Grand Hotel vagy Chicago musicalek. 

Ragány Misa a színház jövőjét illetően elmondta, azt a modellt szeretné folytatni, amit elődje, Pataki András helyettes államtitkár is folytatott, aki egy személyben felelt a Pro Kultúra ügyvezetői feladataiért és a színházért is. – A színházi élet nem áll távol tőlem! Az ország különböző pontjain dolgoztam már színházakban, ahol a menedzsment mellett a színpadon eljátszottam több mint ötven szerepet. Mondhatom, ismerem a színházat a pincétől a padlásig, így e tekintetben sok meglepetésre nem számítok. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában