Modellezők

2022.08.15. 17:19

Apró versenyautók mérkőztek meg a győri bajnokságon - sok-sok fotó

Rádiótávirányítású offroad kisautók versenyeztek hétvégén Győrben a magyar bajnokságon, amire 56-an neveztek. Nitro, elektromos kezdő és profi, valamint junior kategóriát is indítottak. A Sokorói Modellező Egyesület pályáján zajló versenyre sokan voltak kíváncsiak.

Simon Roberta

Számos csapat érkezett szerte az országból a Győrben rendezett magyar bajnokságra. Fotó: Huszár Gábor

- Agyagos vagy műfüves pályán versenyzünk. Győrben előbbi lett kialakítva a Sokorói Modellező Egyesület repülő modellező reptere mellett – kezdte lapunknak a győri Putzer Alex, aki néhány éve kóstolt bele először rádiótávirányítású offroad kisautók különleges sportjába. Azóta a szenvedélyévé vált.

- A komoly versenyzők 20-30 éve kezdték, én csak másfél éve. Igyekszem tanulni a nagyoktól és ellesni a fortélyokat. A tapasztaltabbak már ötven év felettiek, a legtehetségesebbek viszont általában a huszonéves fiatalok, hiszen nekik még gyorsabbak a reflexeik, ami előny az ilyen bajnokságokon - mesélte a győri bajnokság részvevője.

Több kategóriában nevezhettek a versenyzők: elektromos kategóriában kezdőbbeknek és profibbaknak, valamint a 18 éven aluliaknak is indítottak csoportot. Illetve nitro kategóriában is versenybe szállhattak az érdeklődők. Összesen ötvenhatan küzdöttek a legjobb címért.  

A versenyzők több csoportban mérkőztek meg egymással, mert egyszerre csak 10 autó állhat rajthoz. Az időmérőn csak az idő számított, ahogyan a Forma-1-ben is. A leggyorsabb a döntőben az első helyről indulhatott. A végső összecsapásban az győzött, aki a futam alatt a legtöbb kört tudta megtenni.

- Az elektromos autók akkumulátora maximum 10 percet bír, így háromszor 10 perces időmérőket futnak, majd következik a háromszor 10 perces döntő futam. A nitró kategóriának is 10 percesek az időmérői, viszont a döntő már egyben fél órás - tudtuk meg a győri versenyzőtől. - Így izgalmasabb is, igazi csapatsport, hiszen az emelvényen tetején helyezkedik el a pilóta, aki irányítja az autót. Alatta rajtra készen állnak a box utcában a segítő szerelők, akik menet közben szervizelik és hat percenként tankolják az autókat, a mint a Forma 1-ben – mutatta meg a Kisalföldnek Putzer Alex.

Hétvégén is rengeteg futam volt, folyamatosan száguldoztak az autók az agyagos pályán, reggeltől estig. Magyarországon több bajnokságon is szerveznek, Győr után Szekszárdon szervezik meg a következőt a Magyar Modellező Szövetség szabályai szerint.

- Ezek a távirányítós autók nagyon távol állnak attól, amit a kisfiamnak vehetnék valamelyik játékboltban. A járművek gyártói kifejezetten versenyautókat és az ehhez szükséges alkatrészeket gyártanak. A legtöbb modellt darabokban lehet megvásárolni, amit aztán a gazdájának kell összerakni, így nem csak az irányításhoz, de szereléshez is érteni kell, hogy működőképes járgányt kapjunk. Két-három nap mire összeáll, ez a modellezés egyik szépsége - mutatott rá Putzer Alex.

- Ezután mindenki olyan elektronikát vesz bele - nitro vagy elektromos – amilyen kategóriában versenyezni kíván. Ugyanúgy kell bele szervo, motor, szabályzók, mint egy hagyományos gépkocsinál. Az sem mindegy, ki, milyen pályán szeretné megmérettetni magát, Az offroad (terep) és az onroad (aszfalt) is más kerékszettet követel meg - hangsúlyozta a győri versenyző.  Putzer Alex is egy hatalmas táska kerékszettel jár minden rendezvényre, hiszen minden pályára más kell. Egy hétvégén legalább három-négy szett abroncsot használ el, akárcsak a “nagyok” a Hungaroringen.  

- Mondhatnánk, hogy ez a szegények rally-ja, de aki rendszeresen szeretné űzni ezt a sportot, vagy a modellezést, már mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. A legalapabb szett egy modellhez 300-400 ezernél kezdődik. Ehhez jön hozzá a távirányító, ami magában 250 ezer forint. És ne feledjük az egyéb kellékeket a versenyre, az akkumulátorokat és a töltőket, a szerszámokat a szereléshez, építéshez - hívta fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában