Huncut szilva herceg, Nagyi kedvence

2022.08.19. 15:34

Magyarország tortáit péntektől bárki megkóstolhatja Győr-Moson-Sopronban is

Immár tizenhatodik alkalommal hirdették meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyre pedig 11. alkalommal lehetett nevezni.

Sperling Krisztina - Tama István

Bint Dóra, a győri Bécsi Kávéház tulajdonosa, a Magyarország cukormentes tortáját, a Nagyi kedvencét mutatja.

Fotó: Csapó Balázs

A győztes Huncut szilva herceg nevű hagyományos tortát 14 cukrászdában készítik el megyénkben, ahol - három kivétellel - a Nagyi kedvence elnevezésű cukormentes süteményt is megvásárolhatjuk.

A Huncut szilva herceg és a Nagyi kedvence az ország tortája 2022-ben. Fotó: Csapó Balázs

Itt mutatjuk megyénk cukrászdáinak listáját:

- Kezdetben még nem volt saját cukrászüzemünk, így az első négy évben még nem sütöttünk, de 2010. óta mi is elkészítjük Magyarország tortáját, és a lehetőségeink, munkáink függvényében a cukormenteset is. Tavaly olyan óriási volt az érdeklődés az első napon, hogy vissza kellett menni a cukrászüzembe újabbakat sütni, hogy a négy cukrászdában, amit ellátunk süteménnyel, minden igényt ki tudjunk elégíteni – kezdte a beszélgetést Bint Dóra, a győri Bécsi Kávéház tulajdonosa.

Kényeztető rétegek

Idén a versenykiírásban az is szerepelt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói jobban érvényesüljenek a tortákban. 

- A Huncut szilva herceg  torta alapanyagai között egyetlen sincs, aminek nehézséget okozna a beszerzése, viszont eszköz- és munkaigényes a sok réteg miatt. Idén a cukormentes Nagyi kedvence készítése gyorsabb és egyszerűbb – tudtuk meg a műhelytitkokat.

A torták népszerűsége a vásárlók körében változó. Volt amit csak néhány hónapig tartottak a napi kínálatban, annyira kevesen keresték, de sok olyan akadt, amit nagyon szerettek. 

- Az eddigi országtorták közül a vásárlók abszolút kedvence az Őrség zöld aranya volt. Ez máig szerepel a kínálatunkban. Az enyém pedig a szilvagombócos – árulta el Bint Dóra. 

Bint Dóra, a Bécsi Kávéház tulajdonosa bízik benne, hogy a vásárlók szeretni fogják mind a hagyományos, mind a cukormentes országtortát. Fotó Csapó Balázs
 

Vörösbor és szilva tökéletes elegye

A soproni Gino cukrászdában úgy tapasztalták, hogy az ország tortáját és cukormentes tortáját minden évben hatalmas várakozás előzi meg, és az első kóstolási napon az érdeklődés csak fokozódik, ennek köszönhetően a hétvégén nyereményjátékkal is várják a tortát megkóstolókat. 

- Nem egyedi eset, hogy a vendégek direkt azért keresik fel üzletünket, hogy megkóstolják az adott év tortakölteményeit – mondta el Vámosi Zsófia cégvezető. 

A cukrászdában nem vásárolható egész évben az országtorta, azt tapasztalták, hogy néhány hét alatt ezen sütemények iránti kereslet csökken, ezáltal az elmúlt években már gyakorlattá vált, hogy az augusztusi ünnepi hétvégétől kezdődően szeptember végéig szerepelnek ezen torták a kínálatban. Az elmúlt időszakban abszolút kedvenc az Őrség zöld aranya fantázianevet viselő Országtorta, ezt süteményt sokszor a mai napig keresik.

Az Ország tortája a soproni Gino cukrászdában.
Borossay György és Polgár Ivett is várják a Gino cukrászdában a vendégeket az ország tortájának megkóstolására. Fotó: Szalay Károly
 

- A Huncut szilva herceg névre hallgató édesség több elkészítési fázisból áll, így az elkészítése odafigyelést és precizitást igényel. A tortában vörösbor és a szilva tökéletes elegye találkozik, mely két íz dominánsan jelentkezik kóstoláskor is, a torta huncutsága talán ebben rejlik, nem megszokott módon érződik benne a minőségi vörösbor összetevő. Bízunk benne, hogy a közönségkedvenc csokoládés és gyümölcsös ízvilág hiánya ellenére a publikum tetszését elnyeri ez a némileg merész ízvilág, és a korábbi évekhez hasonlóan 2022. év Országtortáját is siker koronázza – osztotta meg reményét Vámosi Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában