Törékeny az üvegpiac

2022.09.26. 16:48

Győr-Moson-Sopronban is sok nehézséggel küzd az üvegipar, jobb vigyázni a befőttes üvegeinkre!

A legegészségesebb tárolási forma, időtálló, könnyen újrahasznosítható, és esztétikus. Az üvegnek rengeteg felhasználási területe van az irodaházak hatalmas ablakaitól a spejz árnyékos polcain pihenő kompótokon át az adatainkat világszerte utaztató optikai szálakig.

Bella Violetta

Schmidt Mario és csapata igyekszik azon megrendelői fejével is előre gondolkodni, akik maguk nem gondoskodnak előre a palackokról. Fotó: Rákóczy Ádám

Akik idén befőzésre, vagy borpalackozásra szerették volna adni a fejüket meg kellett tapasztalják, nehezen és drágán jutnak hozzá a palackokhoz és befőttes üvegekhez. Bár 2022 az ENSZ döntése alapján az üveg nemzetközi éve, a piac úgy tűnik törékeny.

Gyorsan változik az ár

Kéfer Zsolt mosomagyaróvári üveges azt mondja, csak egy pár napig tudja garantálni az árajánlatot, addig tartja a nagyker. – Ha van egy munka, adunk egy árajánlatot, ami néhány napig él. Ha azt elfogadja a kuncsaft, akkor megrendeljük neki. Habozni nincs idő, azt tapasztaljuk az árak növekedése folyamatos.

Az üveg drágulását a Nyúli Tüzes chilli úgy igyekszik kezelni, hogy olcsóbb csomagolás után néz, sőt, a vásárlók a saját üvegeikbe is kaphatnak a termékekből. – A kedvenc instant kávém azt választotta, hogy a szokásos árért tíz helyett már csak hét adag van a csomagolásban. Én a minőségből és a kiszerelésből nem akarok engedni. A design bánja, de közös érdek az olcsóbb csomagolás. – mondja Buzásné Kata.

Nem látjuk a végét

– Lassan az ár nem számít, csak legyen. – mondja Schmidt Mario, a győri Borüveg THM kft. ügyvezetője. – A klasszikus befőttes üveg ára megduplázódott. És ez még nem a vége, úgy látom a nyugati piacból ítélve, hogy további drágulásra lehet számolni. A boltok nekem olyanok, mint egy mesekönyv, ebből olvasom a piacot, kinek megy jól, mi az új trend italoknál és üveges élelmiszereknél, hol vannak nehézségek a piacon, mi tűnt el a polcról, merre tart az ár.

A Borüveg htm kft. egy olyan kivételes magyarországi cég, akik kizárólag öblös üvegeket forgalmaz kis- és nagykereskedőknek:boros, pálinkás és konyhai tároló üvegeket csavarzárakkal, dugókkal. Magyar méztermelők és őstermelők mellett a Tokaj furmint boroknak is ők adnak formát.

Bár a beszerzésben, raktárkészletben nincs probléma, de a tervezhetőségben és az árban megérzik a válságot. Korábban októberen tervezték a következő évi büdzsét, ütemezték a rendeléseket. Most meg kell venni azt ami van, napi áron. – Az üveggyárak a fix beszerzési ár mellé egy energia felárat mondanak, ami ingadozik. Ez kezdetben 10-15 százalék volt, három hónapon belül már 30-60 százalék.

A háború szilánkokra töri a terveket

A magyar mentalitás az ügyvezető szerint nehezen fogadja el a drágulást. – 37 éve élek Magyarországon, jövőre húsz éve, hogy megnyitottuk a Borüveget. Az első naptól mindig az a vásárló szempontja, hogy olcsó legyen, sokszor még mielőtt a választékot látta volna. Nyugatabbra inkább mondja azt az ember, hogy kevesebbet vesz, de az jó minőségű legyen. De a magyar vásárló nagyon árérzékeny.

Schmidt Mario szerint a fő gondot a háború jelenti, az ukrajnai beszállítók kiesése és a gáz ár növekedése miatt. – Volt olyan Kijevi gyár, ahonnan a harcok miatt elmenekültek a dolgozók és az olvasztott üveg lehűlt. A gyárat újraindítani nem lehet, már csak lebontani. Az üvegiparban nem lehet pihentetni a medencéket, vagy részlegesen leállni, forrón kell tartani az alapanyagot éjjel és nappal. A befőzési szezonban egész Európában megérezték ennek a gyárnak a kiesését.

Ha nincs gáz, nincs üveg

Mivel nagyobb az igény, mint a gyártási kapacitás, felfelé kúszik az ár. Az üveg előállítása pedig nagy energiaigényű: 1600 fokon működik az olvasztó medence és 1100-1250 fokon formázzák az üveget. – Ohne Gas - kein Glas , azaz nincs gáz, nincs üveg ez lett az új mondás, itt nincs más alternatíva a gázfűtés helyett.

Sajnálja, hogy a mostani válság miatt sokan állnak át a műanyagra, az élelmiszeriparban, mert az üveg jobb hatásfokkal hasznosítható újra, szinte száz százalékban és végtelen alkalommal. Véleménye szerint sokat segíthetne az üveg visszaváltására kidolgozni rendszert, mert még a növekvő ára ellenére is túl sok landol a környezetben a szelektív konténer helyett.

Mindezekért azt ajánlja, aki kitart az üveg mellett az legalább fél évvel gondolkodjon előre a rendeléséről, a háziasszonyok pedig óvják és védjék az üvegeiket, mert sokat, és egyre többet érnek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában