Kormányinfó

2022.11.30. 12:54

Navracsics Tibor: jelentős előrelépés, hogy az EB elfogadta a helyreállítási programot (videó)

Nagy meglepetést nem okozott a kormány számára a mai európai bizottsági döntés, hiszen egy hete már kiszivárgott, hogy így fognak határozni. Fontos eleme a mostani döntésnek, hogy a magyar nemzeti helyreállítási tervet elfogadásra ajánlja a bizottság, ez jelentős előrelépés hazánk számára - erről számolt be a mai rendkívüli kormányinfón Navracsics Tibor.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Szentkirályi Alexandra (b-j) kormányszóvivő a kormányinfón

Forrás: Origo

Fotó: Polyák Attila

- A legmagasabb osztályzatot kapta a magyar terv, egyetlen kategória kivételével. Meglett az eredménye annak, hogy másfél évig kellett várni arra, hogy elfogadják - fogalmazott a területfejlesztési miniszter a kormány álláspontját tolmácsolva a Magyar Nemzet beszámolója szerint. Mint mondta: örülnek annak, hogy megnyílik a lehetőség, hogy aláírjuk a helyreállítási megállapodást, és bíznak abban, hogy ez a lépés megnyitja az utat a kohéziós források felé is. 

Ha ez teljesül, akkor a kitűzött célok teljesülnek. 2023-tól ténylegesen használhatjuk majd a forrásokat - tette hozzá. 

A felfüggesztésről a miniszter azt mondta, nem új dolog, ezt is már szeptember közepén közölték.

- Ugyanolyan pontosan és alaposan kell teljesíteni a még hátralévő vállalásainkat, mint az eddigieket, és akkor minden operatív program keretében hozzáférünk majd a forrásokhoz - vetítette előre Navracsics.

A Magyar Nemzet kérdésére Navracsics Tibor közölte, a kormány elveinek fenntartása mellett tudott kompromisszumot kötni. A miniszter azt is leszögezte, hogy Magyarország a tárgyalások során egyszer sem kötött össze ügyeket politikai alapon. 

Nincs szükség arra, hogy a kormány rendkívüli üléseket tartson januárban, minden a terv szerint halad, előre rögzített időpontok alapján - jelezte az Origó kérdésére válaszolva Navracsics Tibor. 

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a jövő évre elegendő a most elfogadott pénzmennyiség, időközben kell majd megállapodni a további forrásokról.

A kormányinfó felvételét itt tudja megtekinteni:

A rezsicsökkentés fenntartásához ennél sokkal több forrásra van szükség Gulyás Gergely szerint, de a vártnál is nagyobb segítséget jelenthetnek a most realizálódó összegek. 

 - Folyamatosan kapcsolatban vagyunk az Európai Bizottsággal, a célt még nem értük el - rögzítette az RTL riporterének válaszolva Navracsics Tibor. A miniszter szerint akár jót is jelenthet az uniós szupermérföldkövek rendszere, hiszen ezzel példát mutathatunk más európai uniós tagállamoknak is.

A kormány álláspontja a pedagógusokkal kapcsolatosan változatlan, a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, a jogszerű tiltakozásra továbbra is mindenkinek joga van. 

Azzal számolunk, hogy minden tervezett EU-s forrás meg fog érkezni - jelezte egy másik kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. A miniszter tájékoztatása szerit a rezsicsökkentés fenntartásához hiányzik még pénz, de ezt a kormány különadók kivetésével fogja pótolni, ahogyan tette ezt az idei évben is. 

Az Európai Tanács fogja elfogadni vagy megváltoztatni az Európai Bizottság javaslatát - jelezte a Mandinernek Navracsics Tibor a továbbiakkal kapcsolatban. A miniszter egyébként, ha rajta múlik, akkor biztos abban, hogy december 31-ig megállapodás születik, szerinte a bizottságnak is az az érdeke, hogy forrásvesztés ne álljon elő semelyik tagállamban.

NAVRACSICS Tibor
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban
Fotós: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Olyan nagyságrendű törvényalkotásra, mint ősszel, már nem lesz szükség Gulyás Gergely szerint, az igazságügyi módosításokat tartalmazó törvénycsomag még nagyobb volumenű lesz majd. 

Csak az Európai Bizottságtól függ, hogy sikerül-e január elsejével 21 százalékkal emelni a pedagógusok bérét

- jelezte egy vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely. 

A helyreállítási dokumentum aláírása az Európai Tanács december 12-i ülése után válik aktuálissá. 

Navracsics Tibor szerint nem arról van szó, hogy az Európai Bizottság megmondta, hogy mit kell tenni, hanem folyamatos egyeztetések vannak a magyar kormány és a brüsszeli testület között, így fel lehet majd függeszteni a források felfüggesztését is. Navracsics Tibor azt is elmondta, a helyreállítási tervvel kapcsolatban a bizottság kérte, hogy elfogadása előtt ne hozzák nyilvánosságra – ha a tanács elfogadja, akkor lesz nyilvános a dokumentum. 

A 24.hu kérdésére a miniszter jelezte, hogy

a V4-ek egysége megbonthatatlan.

– A baloldal minden határt átlépett az elmúlt hónapokban – fogalmazott Gulyás Gergely Cseh Katalin és társai nyílt uszításaiával kapcsolatban, amely azért zajlott az Európai Parlamentben, hogy hazánk ne kapja meg a neki járó forrásokat. Ennek ellenére – mondta – minden jel arra utal, hogy meg fogjuk kapni.

A Telex kérdésére a miniszter elmondta: ma az árfolyam mindenre érzékenyen reagál, azonban a háború vezetett külkereskedelmi deficithez. Az új jelenség – hangsúlyozta –, hogy jelenleg a magyar baloldal ilyen hevesen dolgozik a magyar érdekek ellen az Európai Parlamentben. 

– A viták és feltételek rendezésében a bizottság is a megoldásokra törekszik, hiszen ha nem működne együtt a tagállamokkal, akkor nem tudnának dolgozni – zárta gondolatait Navracsics Tibor a TV2 kérdésére válaszolva. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában