Felfüggesztett börtön, kamu alibiért

2022.12.07. 14:44

A darnózseli gyilkosságban hamisan tanúzott nővért másodfokon is bűnösnek találták

Az elsőfokú Győri Járási bíróság ítélete szerint a darnózseli feleséggyilkos nővére valótlan tanúvallomást tett, ezért 1 év, 10 hónap börtönre ítélték, két és fél évre felfüggesztve. Ez ellen fellebbezett a védelem.

Simon Roberta

A darnózseli gyilkosság ügyében tett Hamis tanúzás miatt emelt vádat az ügyészség. A vádlott nem, de a meggyilkolt asszony testvére - mint mindig - most is jelen volt. Fotó: Csapó Balázs

Fotó: Csapó Balázs

Szerdán a Győri Törvényszéken tárgyalták a nyolc éve történt darnózseli emberölési ügy folytatását. Az elítélt N. János testvére, Csilla az eljárásban tanúként végig hazudott arról, hogy bűncselekmény időpontjában együtt voltak. Hamis tanúzásért kellett a bíróság előtt felelnie. A másodfokú határozathirdetésre, nem jött el, védője, dr. Kormos László képviselte. Kovács Szilárd, az elhunyt Judit testvére, mint mindig, most is jelen volt a teremben.

A mai tárgyaláson a vádlott ügyvédje azzal érvelt, hogy a hírközlési szakértői vélemény sem mondja ki biztosan, hogy N. János és testvére F. Csilla a bűncselekménykor nem egy helyen tartózkodott. Az ügyész szerint a nő több ellentmondásos vallomást is tett és minden bizonyítékot figyelembe véve aktív, tudatos hazugságról van szó. Alibit akart igazolni fivérének. 

 

Ha igazat mondott volna, akkor sem vádolta volna meg gyilkossággal a testvérét, ezért ez egy értelmetlen hazugság volt 

 

- fogalmazott dr. Szabó Helga ügyész.

Dr. Jungi Eszter bíró arra is kitért, hogy a vádlott élhetett volna mentességi jogával, megtagadhatta volna a vallomástételt, ehelyett többször hazugságokba keveredett. Kitért arra is, hogy az emberölés bűntette miatti büntetőeljárás során eljáró bíróságok mindegyike megállapította – még a Tatabányai Törvényszék is, ahol végül felmentették N. Jánost –, hogy valótlan a férfi és nővére azon egybehangzó állítása, miszerint Judit megölése idején a nő otthonában tartózkodtak.  

Az elsőfokú ítéletet részben helybenhagyták, a minősítést azonban megváltoztatták. N. János tette életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető, ezért nem az 1-5 évig, hanem 2-8 évig terjedő szabadságvesztés az irányadó a bíróság szerint. Mivel súlyosítási tilalom van az ügyben, az 1-5 évig terjedőt alkalmazhatják, így minősítés ugyan súlyosabb a mértéken nem változtat. 

- Hogy a gyilkos nővére hamisan tanúzott, az sosem volt kérdés számunkra. A feljelentést is ezért tettük. A másodfokú bíróság olyan ítéletet hozott, amit a feljelentéskor mi szóról szóra megfogalmaztunk. Ha az ügyészség ez alapján pontról pontra végig vitte volna az ügyet, most olyan ítélet születhetett volna, ami súlyában és a mi igazságérzetünknek is megfelelő. Akkor F. Csilla börtönbe vonult volna – hangsúlyozta Kovács Szilárd, Judit testvére. 

- A hamisan tanúzó elítéltnek az üzenete társadalmi szinten nem jó. Szerintem nem úgy fogják fel, hogy ezért büntetést kaptak. N. Jánost - amikor bántalmazta Juditot - másfél évre próbaidőre bocsátották. Saját szavaival azzal védekezett, hogy ő nem kapott büntetést, el se ítélték. Ha ő így fogta fel, a nővére miért lenne más? - tette fel a kérdést Kovács Szilárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában