Felhőszakadás 0-24-ben

2023.06.07. 12:45

A pici rábaközi településen 77 milliméter eső hullott egyetlen nap alatt - hírgrafika

Megdőlt a napi csapadékrekord kedden: Kékestetőn 122 milliméter eső esett egy nap alatt - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán. A rábaközi Vágon 76,6 milliméter csapadék hullott.

kisalfold.hu

Fotó: MW-archívum

15.02 - Vág a megyei rekorder

Megnyíltak az ég csatornái Győr-Moson-Sopronban. tegnap reggelig Vágon egy nap alatt 76,6 milliméter eső esett, a negyedik legtöbb az országban. Pannonhalmán 48, Győrzámolyon 38, Győrben 37, Győrszentivánon 35, Mosonmagyaróváron 33 milliméter csapadék zúdult le 24 óra alatt. Kedden tíz perc alatt 5 milliméter eső esett Győrben, villámárvizet okozva. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenségként kialakult felhőszakadás eredményeként rövid idő alatt 20-50, kisebb körzetekben több mint 50 mm csapadék hullott.

A Kékestetőn megdőlt a napi csapadékrekord 122 milliméterrel. A meteorológusok hozzáteszik, hogy június a legcsapadékosabb hónap, a győri átlag 60 milliméter egy hónapra, ennek 75 százaléka esett le egy hét alatt. Vasárnapig érdemi változásra országos viszonylatban nem számíthatunk, továbbra is nagy számban kell az egyes napokon záporokra, zivatarokra, illetve esőre is készülnünk, a zivatarok elsősleges kísérőjelensége továbbra is a felhőszakadás lesz.

Korábban

A bejegyzés szerint kedden szinte országszerte előfordultak záporok, zivatarok, illetve eső is. Hozzátették: júniusban 60-80 milliméter eső esik átlagosan, de most a sorozatban érkező csapadékgócokból több mérőállomáson is a havi csapadékmennyiséget elérő, vagy azt meghaladó mennyiséget mértek, esetenként 1-2 óra alatt.

Hozzátették: a meteorológiai szolgálat mérőállomásai 100 milliméternél is több esőt regisztráltak Baján (101,7 milliméter) és Kékestetőn (111,3 milliméter), azonban az egyik észlelőjük Kékestetőn 122 millimétert mért, ezzel pedig megdőlt a napi csapadékrekord. A régi rekordot - 120 millimétert - 1951-ben, a Somogy vármegyei Homokszentgyörgy-Mariettapusztán mérték.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Felhívták a figyelmet arra, a kékestetői automata mérése és az észlelő hagyományos, kézi mérése között bő 10 milliméter különbség van, "de ez teljesen rendben van". Hozzátették: a két mérőpont a Kékestetői Meteorológiai Állomás műszerkertjében ugyan csak méterekre található egymástól, de technikai okokból ekkora különbség könnyedén előfordulhat, ugyanis nagyon intenzív csapadék esetén az automata "kissé alámérhet a ténylegesen lehulló csapadéknak" - magyarázták a Facebook-bejegyzésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában