Április 27. Szombat, Zita

Elérkezett a környezetbarát húsvétolás ideje!

Híreső
2024. március 27. 14:00
null

Az ünnepek mindig jó alkalmat szolgáltatnak arra, hogy egy kicsit eltávolodjunk a hétköznapoktól. Sokan ilyenkor azoktól a dolgoktól is távol kerülnek, amikért hétköznap harcolnak, pedig a húsvét is lehet környezetbarát! 

 

Elsősorban nem is a környezetkárosító anyagokról van szó, sokkal inkább arról, milyen tojást és húst veszünk. Előbbi esetében a héjra nyomtatott számok az igazán fontosak, hiszen megmutatják, hogy a tojást adó tyúknak milyen is lehet az élete. Amennyiben a szám 3-as, akkor egy olyan tyúkról van szó, mely ketrecben éli le az életét, tojásgyártó gépként. Igaz, ezek a tojások olcsóbbak, de ennek a tyúk fizeti meg az árát... 

 

A 0 és az 1-es jelölés esetén egy olyan állattól érkezik a tojás, aminek van lehetősége szaladgálni, kapirgálni, az élete nem egy ketrecben kezdődik és nem is ott ér véget, ha lehet, inkább ilyen tojást válasszunk! Ha pedig az állatokról esett szó, a sonka is lehetőleg fenntartható gazdaságból származzon. És persze ne feledkezzünk meg a núlról sem, mely bizony nehezen tartható házi kedvenc, adott esetben bizony agresszív is és állandóan rág! Ajándéknak nem jó ötlet, hiszen a gyerekek zöme gyorsan elveszti az érdeklődését iránta, a gondozás a szülőkre marad, akiknek sem ideje sem kedve ehhez, így a nyúl vagy az erdő szélén köt ki, rosszabb esetben egy-két héten belül elpusztul. 

 

A húsvét a takarításról és a tojásfestésről is szól. Ezeket a vegyszerek kötik össze, amikre alapvetően nem nagyon van szükségünk. Csodaszépen ki lehet takarítani a házat környezetbarát anyagokkal is, mint az ecet a szódabikarbóna vagy a citromlé - igaz, avvan olyan részletek, amikhez ezek az anyagok kevésnek bizonyulnak. A tojásfestéshez pedig számtalan igazán környezetbarát megoldást is találunk a neten, szóval a vegyszerek használata egyáltalán nem szükségszerű, húsvétkor sem! 

környezetünnephúsvét