Krausz Andrea | 2022.05.27. 08:00
Szombaton 3 ezer bringás lepi el a tavat – indul a Tour de Balaton
A McDonald's BringaMánia Tour de Balaton bringás túrázói idén is 5 különböző táv közül választhatnak. A legnagyobb kihívást Balaton XL és L távok jelentik, de lesz 78, 30, valamint kicsiknek való 6 kilométeres túra is.

Az ország legnagyobb szabadidős bringás eseményén háromezren pattannak majd nyeregbe, hogy teljesítsék az öt táv egyikét.
A 206 kilométeres, Balaton XL túra a hajnali órákban indul Siófokon, az Újhelyi Strand előtt kijelölt rajtzónából, és a bringások az óramutató járásával megegyező irányban kerülik meg a tavat.

Kerékpárosok ezrei

A szintén reggel startoló Balaton L túra valamivel rövidebb, itt 168 kilométert kell megtenni a tó nyugati medencéje körül. Ezt a túrát idén is a kompozás teszi még nagyobb élménnyé.

Délelőtt indul a harmadik, Balaton M névre keresztelt túra is, a 78 kilométeres távon. A résztvevők Szántód felé veszik az irányt, és egy rövid tekerés után komppal szelik át a Balatont. A Tihanyba érkezést követően a résztvevők kelet felé haladva térnek vissza Siófokra.

A Balaton S túrát kifejezetten a családok igényeihez igazították, a távok sorát pedig a Siófokon maradó Balaton XS köröcske zárja. Ezen a legkisebbek és családjaik bringázhattak összesen 6 kilométert, képzett túravezetők kíséretében. (A programról itt olvashatsz.)

Több rajt is lesz szombaton Siófokon
Fotó: Krausz Andrea

Építik a bicikliutat és segítik a szervezést

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) nemcsak építteti a Balatoni Bringakört, hanem részt is vesz az életében. Az állami cég nem az első alkalommal partner a Tour de Balaton megszervezésében, illetve 18 NIF-es dolgozók részt is vesz az erőpróbán – derül ki a az állami cég sajtóközleményéből, melyben arra is emlékeztetnek, hogy a NIF beruházásában a közelmúltban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a Balatoni Bringakörön.

Mint írják, az érdeklődők megtalálhatják a NIF Zrt.-t a vállalat standjánál Siófokon, az Újhelyi Strandon, ahol a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt játékos aktivitásokkal, értékes nyereményekkel és tartalmas ajándékcsomagokkal várják.

A siófoki Újhelyi strandon lesz a rendezvényközpont
Fotó: Krausz Andrea

Játékok a gyerekeknek

A gyerekeknek három állomásból álló kihívás-sorozattal készülnek: a résztvevőknek egy menetlevél alapján 3 feladatot kell teljesíteniük, ezek a kézműveskedés, kirakózás és egy kerékpáros kvíz. Az aktivitások sikeres teljesítéséért pecsét jár. Aki megszerzi mind a hármat, az sorsoláson vehet részt, melynek fődíja egy gyermekkerékpár.

Turmixkészítő bicaj

Annak is érdemes felkeresnie a NIF-standot, aki a 205 km hosszú Bringakörön való tekeréstől nem fáradt ki eléggé. Egy speciálisan erre a célra fejlesztett turmixkészítő biciklin frissítő italokért pedálozhat bárki tovább, aki kedvet érez ehhez a rendhagyó kerekezéshez.

Lesznek újdonságok

A 205 km hosszú Balatoni Bringakör komplex fejlesztése 2019 áprilisában kezdődött a NIF Zrt. beruházásában. Az idei szezon kezdetére a tavalyi évhez képest újabb 40 km-en újult meg a Bringakör.

Megújult kerékpárútszakasz Siófok-Szabadifürdőn
Fotó: Krausz Andrea

Az év végéig tartó munkálatok eredményeként a bringások már 114 km-en haladhatnak korszerűbb úton, kényelmesebben a Balaton körül, 15,1 km-en pedig még biztonságosabban, az autós forgalomtól elválasztva tekerhetnek a kerékpárosok.

(A programról itt olvashatsz.)

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva