Szaniszló Hajnalka | 2022.09.27. 08:00
Madármegfigyelő napok lesznek hétvégén a Balatonnál
A Madármegfigyelő Napok európai szintű kezdeményezés, amelynek a Balaton több helyszíne is otthont ad október első hétvégéjén.

Az Európai Madármegfigyelő Napok október elsején és másodikán a Nagyberekben és Zalaváron várja az érdeklődőket.

 

 

 

30. Európai Madármegfigyelő Napok rendezvénysorozat Magyarországon október 1-jén és 2-án (szombat-vasárnap)

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International indította 1993-ban. Az eseményhez azóta közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így a hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény immáron

két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjt adatokat a lakosság segítségével.

A program magyarországi koordinátora hazánk BirdLife képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az MME országszerte mind a 19 megyében és Budapesten, 61 helyszínen (ezek száma még emelkedhet a hét folyamán) várja az érdeklődőket a hétvégén, ezekről az egyesület honlapján lehet tájékozódni, és itt érhető el az elektronikusan kitöltendő és beküldendő elektronikus jelentőlap.

 

Az évenkénti összesített eredmények elképesztő számokat mutatnak

Az EMN játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország általában előkelő helyen, az első ötben szokott szerepelni, tavaly két kategóriában is dobogósak lettünk.

Tavaly 35 ország, 1865 helyszínén közel 7,3 millió madarat figyelt meg a 28 104 résztvevő.

Az összesített magyar eredmény gyarapításához nemcsak szervezett helyszíneinken lehet hozzájárulni, bárki megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait. Aki így szeretne hozzájárulni Magyarország minél sikeresebb EMN részvételéhez:

  • jegyezze fel a megfigyelés helyszínét (település + MEGYE!), a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, a három leggyakoribb madár nevét és példányszámát (ha nem ismeri a fajokat, csak a számukat), esetleg a ritka vagy érdekes madarak felbukkanását
  • ezeket az adatokat kell elküldeni a program honlapoldaláról letölthető, okostelefonon is kitölthető elektronikus űrlapon október 2-a vasárnap 16 h-ig.

A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat az MME munkatársai vasárnap 16-17 h között összesítik, majd 17 h-kor továbbítják a nemzetközi koordinációs központba. Az összesített eredményről várhatóan már másnap, hétfőn (október 3-án) ad hírt az egyesület.

 

Kisgyerekes családoknak is jó program

A hazai rendezvényhelyszínek fő programja többnyire egy könnyű séta, hogy kisgyerekes családok és idősek is részt tudjanak venni. A terepi vezetők a kézi távcső mellett lehetőség szerint erős nagyítású állványos teleszkópot is visznek magukkal a madármegfigyelésekhez, de akinek van saját távcsöve, annak érdemes magával vinnie.

Lesznek madárgyűrűzést kínáló helyszínek is

A szakemberek itt a vendégekkel közösen óránként ellenőrzik a közelben álló hálókat, a befogott madarakat pedig mindenki testközelből csodálhatja meg. A túra résztvevői sem maradnak le a madárgyűrűzésről, mert a séták többnyire a gyűrűzési helyszínről indulnak és oda térnek vissza, így az érdeklődők a négy-öt órás rendezvények időtartama alatt mindkét élménynek részesei lehetnek. A programokra nem szükséges előzetesen jelentkezni, elég a választott helyszínre menni a megadott időpontban.

 

 

 

 

 

Nyitókép: illusztráció/Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva