likeBalaton.hu | 2023.03.21. 16:00
Szélvédőre támadó madarak: így védekezz ellenük
A gólyák az ablakokkal viaskodnak, a galambok és egyéb madarak a szélvédőre és a visszapillantóra is támadhatnak, de van megoldás.

A madarak valójában a saját tükörképükkel harcolnak

A költési időszak közeledtével máris számítani lehet ablakokra és szélvédőre támadó madarakra, de a probléma könnyen kezelhető.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) évről évre érkeznek kora tavaszi, tavaszi bejelentések olyan madarakról, amelyek épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át is a saját tükörképüket támadják.

A viselkedésük miatt a madarak legyengülhetnek, megsérülhetnek. Kopogtatásuk, ürülékszennyezésük nagyon zavaró lehet.

Barázdabillegető a motorháztetőn
Fotó: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület/Orván Zoltán

A madarak különös viselkedésének okai

A jelenség hátterében a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartása, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet tükörkép-szennyező hatása áll. Mivel

a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik

az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni, felkészülni erre az ingerözönre. A nyugodt víztükörben tükröződő ellenfél legyőzhető, mivel a hullámzással a kép teljesen eltűnik és a víz újabb elsimulásáig nem is tér vissza.

Közös érdekünk a szélvédőre támadó madarak helyzetének kezelése

A probléma az, hogy a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás mániákus harca teljesen természetellenes körülmények között zajlik, hiszen az ellenség nem adja fel, így

a madár képes a végkimerülésig küzdeni.

Eközben nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is hanyagolhatja. Sőt, az ablakban tükröződő fajtárs támadása következtében betörő üveg a madárnak fizikai sérülést okozhat.

Néhány éve Sásdon egy fehér gólya napokig olyan hevesen támadta a tükörképét egy épület ablakaiban, hogy azok közül több is betört.

Szerencsére a jelenség megelőzése, kezelése egyszerű. Ennek módja

a tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása, a tükröződés csökkentése függönnyel, de kihelyezhető a madarakat riasztó rémzsinór is.

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva