Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Beintett Putyinnak a McDonald's: az országból is kivonul az étteremlánc

default user icon
MME
A gyorsétteremlánc úgy döntött, hogy 30 évvel azután, hogy megnyitotta első éttermét Oroszországban, nemhogy bezárja üzleteit, de el is adja minden érdekeltségét. Lépésüket az ukrajnai invázióval indokolják.

A McDonald's már márciusban bezárta valamennyi oroszországi éttermét a február 24-én indult orosz-ukrán háború miatt. A gyorsétteremlánc viszont nem állt meg itt. Legfrissebb közleményük szerint végleg elhagyják piacuk ezen szegmensét és eladják minden érdekeltségüket.

A vállalat azzal indokolta lépését, hogy az Ukrajnában dúló háború miatt kialakult kiszámíthatatlan működési környezet és az erősödő humanitárius válság nem teszi lehetővé fenntartható üzletvitelük folytatását Oroszországban. Ez nem is csoda, hiszen a bezárások után a cég továbbra is fizette a bérét minden munkatárásának, ami havi szinten 50 millió dolláros (18,5 milliárd forintos) költséget jelentett a 850 üzletre és 62 ezer dolgozóra vetítve.

A háború kitörése óta egyébként több híres nagyvállalat is lelépett az orosz piacról. A Starbucks, a Coca-Cola, a KFC és a Pizza Hut is leállította minden befektetését. 

1990. január 31-én nyílt az első oroszországi McDonald's Moszkvában a Puskin téren. A vállalat hálózatában a mai napig ez számított a világ legnagyobbjának a mintegy 900 férőhelyével.


Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss