Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel salátát

default user icon
MME
Vajon milyen hatással lenne a testedre, ha minden nap elfogyasztanál egy nagy tál salátát? Mutatjuk, mi történne veled kívül-belül!

Rengeteg vitamin jut a szervezetedbe

Ha a salátád sokféle összetevőt - különböző típusú zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, magvakat, stb. - tartalmaz, rengeteg vitamint és ásványi anyagot biztosíthat a szervezetednek.

Tipp: Ha spenótot, kelkáposztát vagy lazacot teszel a salátába, akkor az a szervezeted számára igazi C-vitamin bomba, ha pedig diófélékkel vagy magvakkal turbózod fel a salátát, akkor rengeteg E-vitamit viszel be a szervezetedbe. Az immunrendszered nagyon hálás lesz érte!

Valószínűleg fogyni fogsz

A gyümölcsök és zöldségek telis tele vannak rostokkal, amik segítenek a fogyásban. Lassítják az emésztést, valamint megnyújtják a „jóllakottság érzést”, ami miatt kevesebbszer nyúlsz nassolnivalóért.

Egy 2004-es tanulmány kimutatta, hogy amikor az emberek első fogásként egy kisebb adag salátát ettek, akkor 7%-kal kevesebb kalóriát fogyasztottak, ha pedig étkezés előtt nagy adag salátát ettek, akkor 12%-kal kevesebb kalóriát vittek be a szervezetükbe a teljes étkezés során. Tehát, ha például az ebédet mindig salátával kezded, könnyen elkerülheted a kalóriadúsabb ételek túlevését - írja az Eatthis.com.

Gyomorégést tapasztalhatsz

Ha a salátaönteted tartalmaz bármilyen ecetet, akkor bizony gyomorégést tapasztalhatsz, mivel az ecetben lévő sav refluxos tüneteket okozhat. De nemcsak az ecet, a paradicsom és a sajt is súlyosbíthatja a savas refluxot.

Tipp:Ha te is refluxos vagy, válassz inkább alacsony ecettertalmú salátaönteteket, valamint a paradicsom és a sajt helyett válassz diót, magvakat vagy lencsét.

Serkenti az agy működését

Ha minden nap salátát eszel, az serkenti az agy működését. Egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy napi 1 adag saláta 11 évvel javította az idősek memóriáját. Már egy fél csésze saláta is elég volt ahhoz, hogy lelassítsa a kognitív hanyatlás ütemét.

Tovább élhetsz

Egy 2016-os kutatás megállapította, hogy a több leveles zöldség fogyasztása jelentősen csökkenti a szívbetegség kockázatát. Továbbá egy 2017-es tanulmány azt mutatta ki, hogy a zöldségek mindennapos fogyasztása megelőzheti a korai halálozást: ha naponta tízszer eszel zöldséget, az 24%-kal csökkenti a szívbetegség, 33%-kal a stroke, 28%-kal a szív- és érrendszeri betegségek, 13%-kal pedig a rák kialakulásának kockázatát.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss