Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így gondozd a pünkösdi rózsát – 9 tipp, hogy sokáig virágdíszben pompázzon!

A bazsarózsa szinte minden kertben megtalálható, nem véletlenül, hiszen kellemes illatával és színes virágaival mindenkit meghódít. Megyeri Szabolcs kertészmérnök elárulja, hogyan lesz sokáig gyönyörű a pünkösdi rózsa.

Az istenek gyógyítója

Tudományos nevét – Paeonia – állítólag az isteneket gyógyító legendás görög orvosnak Paeónnak köszönheti, aki a mítosz szerint az alvilág istenét, Plutót bazsarózsa gyökerével gyógyította meg. A kereszténység új névvel illette: pünkösdi rózsa, mivel virágzása többnyire egybeesik az ünnep idejével. A Paeonia nemzetségbe mintegy 35 faj tartozik, vannak köztük hosszú múltra visszatekintő fajták, mint például a Sarah Bernhardt, Shirley Temple, Scarlett O’Hara.

 

Süssön rá a nap

Szeretik a fényt, ezért a kert napos vagy szűrt árnyékos részére ültessük őket. Bár talajban nem válogatnak, a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, morzsalékos talajon fejlődnek szépen, a túl kemény, kötött talajokat nehezen bírják, ekkor fejlődésük vontatottabbá válik, virágzásuk sem lesz kielégítő.

Óvjuk meg a pangó víztől!

Vannak köztük lágyszárú, fás szárú és félfás fajták is, de azonosak a gondozási igényeik. Jó szárazságtűrő, de a rendszeresen, kisebb vízadagokkal történő öntözést meghálálja. A pangó víztől viszont óvjuk, hiszen vízben állva gyökereik rothadásnak indulhatnak.

Virágba borulnak

Gondosan válasszuk meg az ültetés helyét, ami lehetőleg végleges legyen, ahol akár évtizedekig maradhatnak. Mivel nem szeretik az átültetést, ez visszavetheti a virágzásukat. De a konténeres változatoknál számíthatunk arra, hogy már az ültetés utáni évben virágozni fognak.

Az ültetés titka

Legkésőbb ősszel, az első fagyok előtt érdemes elültetni őket. Telepítésükkor keverjünk a talajhoz szerves trágyát, és körülbelül háromszor szélesebb, 10 cm mély gödörbe rakjuk a rizómát. Mivel a bazsarózsák terebélyesre nőnek, legalább egy-egy métert hagyjunk közöttük.

Takarjuk be télire

Hideg, fagyzugos helyeken – főként az Itoh változatok esetében – takarjuk be a töveket mulccsal, például fenyőgallyakkal, szalmával, ezzel óvva az esetleges fagykártól. Ne használjunk lombot vagy fűnyesedéket, mert gyengén szellőznek, és a rothadást okozó gombák könnyen megtelepednek alattuk.

Így kell metszeni őket

A fás bazsarózsáknál elég csak az elvirágzott, beteg, száraz vagy nem megfelelő irányba növő részeket eltávolítani. A lágyszárúaknál a téli időszak előtt minden talaj feletti részt eltávolíthatunk a növényről, az Itoh bazsarózsákat viszont nem szabad a talajszintig visszametszeni. Hagyjunk egy kis csonkot a felszín felett, amelyen vannak rügyek, ezekből fog újjáéledni a következő évben.

 

Cserépben is nevelhetjük

Ha cserépbe ültetjük, fontos, hogy legalább 50 cm mély legyen, hiszen a gyökereknek, gumóknak hely kell a növekedéshez. Ügyeljünk arra, hogy a nyári, meleg időszakban ne forrósodjon át, mert a gyökerek besülhetnek, a növény elpusztulhat. Télen pedig ajánlatos fagymentes helyre vinni.

Vonzza a hangyákat

Gyakori látvány, hogy a pünkösdi rózsák bimbóin számtalan hangya gyűlik össze, hogy a virág által kibocsátott édes nedvből lakmározzanak. Nem kell megijednünk, a hangyák nem tesznek kárt a növényben, de ha a virágokat vázába vágjuk, öblítsük le vízzel, így megszabadulhatunk tőlük.

(Forrás: www.megyeriszabolcskerteszete.hu és Fanny magazin; borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss