Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem csak a szendvicsbe jó a felvágott: így használd fel a maradék sonkát és szalámit

default user icon
MME
Nem csak szendvicsfeltét lehet a felvágottakból! Ha megmaradt pár szelet sonka vagy szalámi, és már nem szívesen ennénk meg kenyérrel, akkor sem kell kidobni, sőt teljesen új életre kelhetnek a maradékok egy kis rafinériával.

Ha már nem szívesen esszük meg a maradék felvágottat, vagy esetleg túl sokat vásároltunk belőle és közeleg a lejárati idő, akkor szükség van egy kis kreativitásra. A sonkák és szalámik nemcsak a vajas kenyérre kerülhetnek, hanem a főtt ételekhez is felhasználhatjuk azokat, sőt így lesz belőlük igazi, teljes értékű fogás!

Tegyük a rántottába a maradék sonkát

A rántotta az egyik legegyszerűbb és legkönnyebben variálható reggeli fogás, mely egy tortillalapba csavarva ebédként, vagy akár vacsoraként is megállja a helyét. Ha van a hűtőben pár szelet felvágott, akkor kockázzuk fel, és egy kevés olajon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a felvert tojásokat. Tehetünk a rántottába hagymát és paprikát is, sőt az agglegényrántottába krumpli is kerül. A variációk száma végtelen, és csak a fantáziánkra van bízva, hogyan és mivel gazdagítjuk.

Dobjuk fel a sajtos tésztát

A sajtos-tejfölös tészta, az osztrák nudli vagy az amerikai mac and cheese sokak kedvence, nem véletlenül, ugyanis a hozzávalókból szinte mindig van otthon, és villámgyorsan összedobható ételek. Ha azonban szeretnénk felturbózni az egyszerű sajtos tésztát, akkor adjuk hozzá a maradék sonkát! Ha egy-két személyre főzünk, akkor bőven elég 3-4 szelet megmaradt sonka. A sonkaszeleteket kockázzuk fel, azután vagy pirítsuk meg és keverjük a tésztához, vagy tálaláskor feltétként szórjuk a tányérra.

Ízesítsük sonkával a krumplipürét

Teljesen új szintre emelhetjük a krumplipürét, ha a burgonya, a vaj, a tejszín, a sajt, a só és a bors, valamint a szerecsendió mellett egy kis húst is adunk hozzá. A sonkaszeleteket vágjuk nagyon apróra, és keverjük a krumplipüréhez.

A megmaradt sonka remek pizzafeltét

Ez már inkább egy hétvégi menü, hiszen pizzatésztát dagasztani nem kétperces mutatvány, de legyen szó házi tésztáról vagy akár mirelit pizzáról, mindkettőt felturbózhatjuk, ha a maradék felvágottakat feltétként rászórjuk. Minél változatosabb, annál finomabb lesz a végeredmény. Nyugodtan keverjük össze a különböző sonkákat, szalámikat, sőt ha van egy kis baconszalonna, azzal is feldobhatjuk a pizzát. Húsimádóknak kihagyhatatlan.

Pakoljuk bele leveles tésztába

A leveles tészta igazi jolly joker a konyhában, ugyanis édes és sós fogások alapja is lehet, könnyű vele bánni és bármivel is pakoljuk meg, garantált, hogy ízletes lesz a végeredmény. Ha több bontott csomag felvágott is van otthon, valamint lapul egy kis tégely tejföl is a hűtőben, akkor villámgyorsan összedobhatunk egy kiadós vacsorát!

Fűszerezzük meg a tejfölt sóval, borssal, kaporral és fokhagymával, kenjük meg vele a kinyújtott leveles tésztát. Kockázzuk fel a sonkát, vágjunk bele egy kis újhagymát, kápia paprikát, szórjuk rá a tejfölre, tekerjük fel, mint a bejglit, és hajlítsuk koszorú formára vagy karikázzuk fel. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg felvert tojással, szórjunk rá szezámmagot, és süssük aranybarnára 200 fokon, alsó-felső fokozaton.

Készítsünk tojásmuffint

Tökéletes hétvégi reggeli lehet a muffinformában sült tojás, ha feldobjuk egy kis sajttal és persze a maradék felvágottakkal. A muffinformát kenjük ki egy kis olajjal, szórjuk bele a felkockázott felvágottat, mehet bele ízlés szerint zöldség is, majd üssünk minden mélyedésbe egy-egy tojást. Szórjunk rá sót és borsot, egy kis felaprított petrezselymet és reszelt sajtot, majd pár perc alatt süssük készre a tojásmuffint.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek