Rasovszkyék megcsinálták, ezüstérmes a magyar váltó a vizes vb-n!

Óriási bravúr a Lupa-tavon. Világbajnoki ezüstérmet szerzett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű magyar váltó a nyíltvizi úszók csapatversenyében. Betlehem óriásit úszott, a végén Rasovszky célfotóval győzte le az 1500 méter budapesti világbajnokát, Gregorio Paltrinierit, aki szombaton csaknem világcsúcsot úszott a Duna Arénában.

2022. 06. 26. 14:17
Forrás: Magyar Úszószövetség

Óriási bravúr a Lupa-tavon. Világbajnoki ezüstérmet szerzett a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű magyar váltó a nyíltvizi úszók csapatversenyében. Betlehem óriásit úszott, a végén Rasovszky célfotóval győzte le az 1500 méter budapesti világbajnokát, Gregorio Paltrinierit, aki szombaton csaknem világcsúcsot úszott a Duna Arénában.

A magyar csapat tagjai a következő sorrendben ugrottak a vízbe: Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid,

A tavaly tíz kilométeren olimpiai ezüstérmes Rasovszky a dobogót vette célba a váltóval, Gellért Gábor szövetségi kapitány óvatosabban fogalmazott, ő a legjobb hatba várta a csapatot.

Mivel az egyes válogatottak eltérő taktikája miatt keveredtek a női és a férfi úszók a mezőnyben, lehetetlen volt követni az erőviszonyok alakulását. Az első 1500 méter után, a győzelemre esélytelennek tartott Görögország, Dél-Afrika és Dél-Korea váltott az első három helyen, ezek a csapatok ugyanis férfi versenyzőkkel kezdtek, míg a többség nőkkel.

Új formátumban debütált a budapesti vizes vb-n a nyíltvízi úszók csapatversenye, hiszen most először összesen hat kilométert úsztak a négyfős váltók, azaz mindenkire 1500 méter várt a Lupa-tavon, míg a korábbi világbajnokságokon öt vagy 25 kilométer volt a táv.

Az esélyesnek tartott nemzetek közül a németek, aztán az amerikaiak, az olaszok, majd a magyarok váltottak mind női úszókkal. A junior vb-bronzérmes Rohács mindössze két másodperccel maradt el a legutóbbi vb-n ezüstérmes olaszoktól, tehát jól tartotta magát.

Tizenkilenc perc elteltével furcsa dolog történt. Az első négy helyen haladó csapat – a görög, a dél-afrikai, a dél-koreai és a spanyol – versenyzője eltévedt a Lupa-tavon, noha mindenki azt mondta, milyen egyszerű a pálya. Rossz irányba úsztak, ezért meg kellett állítani őket, és a versenyük itt véget is ért diszkvalifikációval.

Így a címvédő németek ugrottak az élre. A második magyar, a 25 kilométeren vb-ezüstérmes Olasz Anna a kilencedik helyen adta át a stafétát, 1,16 másodperces hátrányban volt az éllovas németek mögött. Mivel még mindig nagy volt a zűrzavar a nemek keveredése miatt, még mindig nem lehetett tudni, hogyan is áll a csapat valójában.

OLASZ Anna
Olasz Anna. Fotó: Kovács Anikó

Következett Betlehem Dávid, és a junior vb-harmadik, 18 éves szombathelyi versenyző nagyot úszott, felhozta az élbolyba a magyarokat. A már említett több mint egyperces hátrányból előbb teljesen felzárkózott az elöl lévőkhöz, sőt nagy hajrával több mint egy testhossznyi előnnyel az első helyen váltott.

Befejezőemberként Rasovszky érkezett, aki 4,6 másodperces előnnyel kezdett az olaszok, 4,9-cel a franciák és 8,2-vel a németek előtt. Az már biztos volt, hogy a négy válogatott között dől el a győzelem sorsa, mindben a legerősebb emberek ugrottak a vízbe.

Az olaszokat Gregorio Paltrinieri húzta, aki szombaton 1500 méteren csaknem új világcsúccsal lett aranyérmes még a Duna Arénában, a németeknél Florian Wellbrock jött, aki ugyanebben a számban bronzérmes volt, a franciáknál pedig Marc-Antoine Olivier küzdött, aki a 2017-es magyarországi vb-n győzelemre vezette az országát.

Rasovszky taktikusan versenyzett, nem lehetett hagyni, hogy a többiek 1500 méteren át az ő hullámain ússzanak, ami előnyt jelentett volna nekik. Hihetetlen szoros befutóra került sor, Paltrinieri, Wellbrock és Rasovzsky fej fej mellett érkeztek a célhoz. A végét, az utolsó ötven métert a német bírta a legjobban, a második helyért viszont Rasovszky legyőzte a 1500 világbajnokát, Paltrinierit. Tizedre pontosan olyan idővel csaptak a célba (1:04:43,00), és csaknem tíz percig vizsgálták célfotót, mire megszületett a döntés:

Magyarország lett az ezüstérmes a németek mögött és az olaszok előtt!

Ez volt hazánk harmadik érme a budapesti vizes vb-n 100 és 200 pillangón szerzett aranyérmei után.

Vizes vb, nyíltvízi úszás, csapatverseny (4x1500 m): 1. Németország (Lea Boy, Klemet Oliver, Leonie Beck, Florian Wellbrock) 1:04:40,5 óra, 2. Magyarország (Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf) 1:04:43,00, 3. Olaszország (Ginevra Taddeucci, Giulia Gabrieleschi, Domenico Acerenza, Gregorio Paltrinieri) 1:04:43.00.

Borítókép: Rasovszky Kristóf a célba érés után (Fotó: Magyar Úszószövetség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.